onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
57 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Kimyanın alt ana disiplinleri ve birçok alt disiplinden bazılarının çalışma alanları şunlardır:

  • Analitik kimya: Bir maddenin hangi bileşenlerden oluştuğunu (nitel analiz) ve bu bileşenlerin ne kadar olduğunu (nicel analiz) araştıran kimya dalıdır. Analitik kimya, matematikle iç içe olan ve ölçme yöntemleri kullanan bir alandır. Gıda, ilaç, çevre, tarım ve kozmetik sanayisinde analitik kimya önemli bir rol oynar.
  • Biyokimya: Canlı organizmalardaki kimyasal reaksiyonları ve canlılıkla ilgili olan bileşikleri inceleyen kimya dalıdır. Biyokimya, biyoloji ile yakından ilişkilidir. Tıp, eczacılık, ziraat ve veterinerlik alanlarında biyokimya kullanılır.
  • Organik kimya: Karbon - hidrojen bağı içeren organik bileşikleri inceleyen kimya dalıdır. Organik kimya, yaşamımız için önemli birçok maddeyi kapsar. Alkol, şeker, protein, yağ gibi maddeler organik kimyanın konusudur. Organik kimyanın alt disiplinleri arasında gıda kimyası, petrol kimyası, ilaç kimyası gibi alanlar vardır.
  • Anorganik kimya: Karbon - hidrojen bağı içermeyen yani organik olmayan bileşikleri inceleyen kimya dalıdır. Anorganik kimya, su, tuz, asit ve baz gibi maddeleri inceler. Ayrıca birçok metal ve metal olmayan elementin özelliklerini ve tepkimelerini araştırır. Anorganik kimyanın alt disiplinleri arasında koordinasyon kimyası, nükleer kimya, kristallografi gibi alanlar vardır.
  • Fizikokimya: Kimyasal sistemlerin özelliklerini ve davranışlarını fiziksel teoriler ve teknikler ile inceleyen kimya dalıdır. Fizikokimya, fizik ile yakından ilişkilidir. Termodinamik, kinetik, elektrokimya gibi konular fizikokimyanın çalışma alanlarıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...