onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
57 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Robert Boyle, modern kimya çağının başlamasına öncülük eden bir doğa filozofu, kimyager, fizikçi ve kâşiftir. Boyle’un modern kimyaya katkısı, element kavramını tanımlaması ve gazların davranışlarını matematiksel olarak açıklamasıdır.

Boyle, 1661’de yayınladığı The Sceptical Chymist (Kuşkucu Kimyager) adlı eserinde, elementi “basit cisimler” olarak tanımlamıştır. Boyle’a göre elementler, daha basit parçalara ayrılamayan ve başka cisimlerden elde edilemeyen maddelerdir. Boyle, elementleri atomlardan oluşan küçük parçacıklar olarak düşünmüştür. Boyle’un element tanımı, simyacıların dört element (ateş, hava, su ve toprak) teorisine karşı çıkmış ve kimyayı daha bilimsel bir temele oturtmuştur.

Boyle ayrıca gazların basınç ve hacim arasındaki ilişkisini keşfetmiştir. Boyle’a göre, sabit sıcaklıkta bir gazın basıncı ile hacmi ters orantılıdır. Yani basınç arttıkça hacim azalır, basınç azaldıkça hacim artar. Bu ilişki Boyle yasası olarak bilinir ve ilk kez 1662’de yayınlanmıştır. Boyle yasası, gazların matematiksel olarak açıklanabilen fiziksel özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.

Boyle’un element tanımı ve gaz yasası, modern kimyanın temellerini oluşturmuştur. Boyle’un çalışmaları, Isaac Newton gibi diğer bilim insanlarını da etkilemiştir. Boyle, kimyayı bir doğa felsefesi olarak değil, bir deneysel bilim olarak görmüştür. Boyle’un bilime ve kimyaya katkıları günümüzde de geçerli ve önemlidir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...