onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
91 kez görüntülendi
KPSS kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Grek ve Dakya projeleri, 18. yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti ile savaşta olan Rusya’nın Avusturya ile ittifak yaparak Osmanlı’yı parçalama projeleridir. Grek projesine göre, İstanbul merkez olmak üzere bir Rus prensinin yönetiminde Bizans İmparatorluğu’nu canlandıracak Grek Devleti kurulacaktı. Dakya projesine göre ise, Eflak, Boğdan ve Besarabya’da yani Dinyester ve Tuna nehirleri arasında Dakya adıyla Rusya ve Avusturya’ya bağımlı bir devlet kurulacaktı.

Grek ve Dakya projelerinin Rusların Osmanlı Devleti üzerindeki tarihi hedefleri açısından önemi şunlardır:

  • Rusya, Osmanlı Devleti’nin zayıflamasını fırsat bilerek Balkanlar ve Karadeniz’e hakim olmak, İstanbul’u ele geçirerek sıcak denizlere inmek ve Ortodoks dünyasının lideri olmak istiyordu. Grek projesi bu hedeflere ulaşmak için hazırlanmış bir tasarıydı.
  • Rusya, Avusturya ile ittifak yaparak Osmanlı Devleti’ni ortadan kaldırmak ve Avrupa’daki gücünü arttırmak istiyordu. Dakya projesi ise Balkanlar’da ortak bir nüfuz alanı oluşturmak için planlanmış bir projeydi.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...