onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
4 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

Aşağıdaki soruları metin ve grafikten yararlanarak cevaplayınız.

Chase ve Hersheynin yaptıkları deneyi iki faj grubu ile gerçekleştirmişlerdir. İlk gruptaki virüslerin DNA’sını işaretleyebilmek için fosfatın radyoaktif izotopunu (32P), ikinci gruptaki virüslerin protein kılıfını işaretleyebilmek için de kükürdün radyoaktif izotopunu (35S) kullanmışlardır. İşaretlenmiş bakteriyofajları ayrı ayrı E. Coli bakterileriyle aynı ortama koymuşlar ve bir süre bakteriyofajların bakteri içinde çoğalmasını beklemişlerdir. Son aşamada ise tüpleri santrifüjleyerek konsantre hücre içeren çökelti elde etmişler ve tüplerin dibindeki çökeltinin ve üstte kalan sıvının radyoaktivitesini ölçmüşlerdir. Deneylerinin sonuçlarını aşağıdaki grafikte göstermişlerdir. Buna göre;

a) Chase ve Hershey deneyde neden radyoaktif izotopları kullanmışlardır? Açıklayınız.

b) Tüpün üst kısmındaki sıvıda hangi radyoaktif molekülün yoğunluğu daha fazladır? Bu neyi kanıtlar?

c) Tüpün dibine çöken kısımdaki radyoaktiviteyi gösteren grafiği çizerek yorumlayınız.

………………………………………………………………………………………………………………………………………

ç) Kalıtsal bilgi proteinler tarafından taşınsaydı tüpün dibine çöken kısımdaki grafik nasıl olurdu? Çizerek yorumlayınız.

………………………………………………………………………………………………………………………………………


1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 37 113

Chase ve Hershey’in deneyinde radyoaktif izotoplar kullanmalarının nedeni, DNA ve proteinlerin bakteri hücresine hangisinin genetik materyal olarak girdiğini belirlemek içindi. DNA’nın fosfor içermesi ve proteinlerin ise kükürt içermesi gerçeğinden yararlanarak, DNA’yı işaretlemek için radyoaktif fosfor-32 (32P), proteinleri işaretlemek için ise radyoaktif kükürt-35 (35S) kullanmışlardır.

Tüpün üst kısmındaki sıvıda radyoaktif kükürt (35S) yoğunluğu daha fazladır. Bu durum, proteinlerin bakteri hücresine girmediğini, yani genetik materyalin protein olmadığını kanıtlar.

Tüpün dibine çöken kısımdaki radyoaktivite, fosfor-32 (32P) tarafından işaretlenmiş DNA’nın bakteri hücrelerine girdiğini ve orada kaldığını gösterir. Eğer grafik çizilseydi, radyoaktivitenin çökeltide yoğunlaştığını gösteren bir artış gözlemlenecekti.

Kalıtsal bilgi proteinler tarafından taşınsaydı, tüpün dibine çöken kısımdaki grafikte radyoaktif kükürt (35S) yoğunluğu artış gösterirdi. Ancak deney sonuçları, radyoaktif fosforun (32P) çökeltide yoğunlaştığını, radyoaktif kükürtün (35S) ise çoğunlukla sıvıda kaldığını göstermiştir. Bu, DNA’nın genetik bilgiyi taşıyan molekül olduğunu kanıtlamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...