onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
3 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde tarafından 4 37 113

Aşağıdaki şekilde bir koyunun klonlanması gösterilmiştir. Bu şekilden yararlanarak klonlama ile ilgili ifadelerden doğru olduğunu düşündüğünüz ifadenin başındaki kutucuğa “D”, yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadenin başındaki kutucuğa “Y” yazınız. Yanlış olan ifadelerin altına doğrularını yazınız.

image

….Dolly'nin genetik yapısı A ve B koyunları ile aynıdır.

….C’nin Dolly’e genetik katkısı yoktur.

….A ve Dolly koyunlarının genotipleri aynı olsa da fenotiplerinde farklılıklar görülebilir.

….Yumurtaya aktarılan çekirdek haploit yapıdadır.

….C koyununun uterusuna yerleştirilen zigot, mitoz bölünmeler ile Dolly’i oluşturmuştur.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Görselde verilen bilgilere göre klonlama ile ilgili ifadelerin doğruluğunu değerlendirirsek:

  • Dolly’nin genetik yapısı A ve B koyunları ile aynıdır. Yanlış (Y). Dolly’nin genetik yapısı sadece A koyunu ile aynıdır çünkü Dolly, A koyununun somatik hücresinden alınan çekirdek kullanılarak klonlanmıştır.

  • C’nin Dolly’e genetik katkısı yoktur. Doğru (D). C koyunu sadece taşıyıcı anne olarak görev yapmıştır ve genetik materyal sağlamamıştır.

  • A ve Dolly koyunlarının genotipleri aynı olsa da fenotiplerinde farklılıklar görülebilir. Doğru (D). Çevresel faktörler ve epigenetik değişiklikler nedeniyle fenotiplerinde farklılıklar olabilir.

  • Yumurtaya aktarılan çekirdek haploit yapıdadır. Yanlış (Y). Yumurtaya aktarılan çekirdek diploit yapıdadır çünkü somatik bir hücreden alınmıştır.

  • C koyununun uterusuna yerleştirilen zigot, mitoz bölünmeler ile Dolly’i oluşturmuştur. Doğru (D). Zigot, mitoz bölünme yoluyla gelişerek Dolly’yi oluşturmuştur.

Bu bilgiler, klonlama sürecinin temel adımlarını ve genetik bilgi akışını yansıtır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...