onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
6 kez görüntülendi
Kimya kategorisinde tarafından 3 5 7

1X ve 9Y elementlerinden oluşan X2 , Y2 ve XY molekülleri için
a) Kovalent bağ sayısı,
b) Sigma bağı sayısı,
c) Ortaklanmamış elektron çifti sayısı
niceliklerinden hangilerinin karşılaştırılması X2 = Y2 = XY şeklindedir?

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 32 117

Bu moleküller için belirtilen niceliklerin karşılaştırılması şu şekildedir:

a) Kovalent Bağ Sayısı: X₂ ve Y₂ moleküllerinde iki X veya Y atomu arasında bir kovalent bağ bulunurken, XY molekülünde bir X ve bir Y atomu arasında bir kovalent bağ bulunur. Bu nedenle, her üç molekül için de kovalent bağ sayısı eşittir.

b) Sigma Bağı Sayısı: Kovalent bağlar sigma ve pi bağları olarak ikiye ayrılır. Tekli bağlar bir sigma bağına, çift bağlar bir sigma ve bir veya daha fazla pi bağına, üçlü bağlar ise bir sigma ve iki veya daha fazla pi bağına sahiptir. X₂, Y₂ ve XY moleküllerinde sadece tekli bağlar olduğunu varsayarsak, her bir molekülde bir sigma bağı bulunur ve bu durumda sigma bağı sayısı da eşittir.

c) Ortaklanmamış Elektron Çifti Sayısı: Ortaklanmamış elektron çifti sayısı, moleküldeki her bir atomun değerlik elektronları ve bağ yapısına bağlıdır. X ve Y elementlerinin periyodik tablodaki yerine ve elektron dizilimine bağlı olarak değişir. Ancak, X ve Y elementleri aynı grupta yer alıyorsa ve benzer elektron dizilimlerine sahipse, ortaklanmamış elektron çifti sayıları da eşit olabilir.

Sonuç olarak, verilen bilgilerle, X₂, Y₂ ve XY moleküllerinin kovalent bağ sayısı ve sigma bağı sayısı eşit olacaktır. Ortaklanmamış elektron çifti sayısı ise elementlerin elektron dizilimine bağlı olarak değişebilir ve bu nedenle eşit olmayabilir. Ancak, X ve Y elementleri aynı gruptaysa ve benzer elektron dizilimlerine sahipse, bu durumda ortaklanmamış elektron çifti sayısı da eşit olabilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...