onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
50 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Sülfirik asit, güçlü bir mineral asit olup, endüstride ve laboratuvarda çok yaygın olarak kullanılan bir kimyasaldır. Sülfirik asidi bulan kimyacı alim olarak El Razi (865-925) kabul edilir.

El Razi, İslam biliminin önde gelen alimlerinden biri olup, tıp, kimya, astronomi ve felsefe alanlarında eserler vermiştir. Kimya alanında yaptığı çalışmalarla tanınan El Razi, sülfirik asidi ilk kez elde eden ve özelliklerini tanımlayan kişi olarak bilinir. El Razi ayrıca nitrik asit, hidroklorik asit ve potasyum nitrat gibi diğer önemli kimyasalları da bulmuş veya geliştirmiştir.

Sülfirik asit, esas olarak sülfür veya metal sülfürlerin yanmasıyla elde edilen sülfür dioksitin oksidasyonu ve hidrasyonu ile üretilir. Sülfirik asit, gübre, boya, ilaç, patlayıcı madde, metalurji ve petrol arıtımı gibi çeşitli endüstrilerde kullanılır. Ayrıca kurşun-asit akülerde elektrolit olarak da kullanılır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...