onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
7 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde tarafından 3 5 11

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Pîrî Reis, Osmanlı Türkü denizci ve kartograf olarak tanınmış bir isimdir. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey’dir. Amerika’yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla ünlüdür.

İşte Pîrî Reis’in hayatı hakkında bazı önemli bilgiler:

  • İlk Yılları: Pîrî Reis’in doğum yeri hakkında farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre Karamanlı bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Babası Karamanlı Hacı Mehmed, amcası ise ünlü denizci Kemal Reis’tir. Kemal Reis’le tanışan Osmanlı tarihçisi Kemalpaşazâde, Pîrî Reis’in Gelibolu’lu olduğunu belirtmiştir. 1500 yılında Modon civarında yaşanan deniz muharebesinde 30-35 yaşlarında bir gemi reisi olarak bilinmektedir.

  • Denizciliğe Adım: Pîrî Reis, amcası Kemal Reis ile birlikte Eğriboz dolaylarında bulunmuş ve korsanlık yapmıştır. İspanya’daki Müslümanların yardımına gitmiş, Sicilya, Korsika, Sardinya ve Fransa kıyılarına yapılan akınlara katılmıştır. Müslümanların hâkimiyetindeki son şehir olan Gırnata’da katliama uğrayan Müslümanlar Osmanlı Devleti’nden yardım isteyince, Osmanlı donanmasının denizaşırı sefere çıkacak gemisi olmadığı için Kemal Reis’i İspanya’ya göndermiştir. Pîrî Reis de amcasıyla birlikte Müslümanları İspanya’dan Kuzey Afrika’ya taşımıştır.

  • Osmanlı Donanmasına Katılması: Osmanlı donanmasının Venedik donanmasına karşı sağlamaya çalıştığı deniz kontrolü mücadelesinde Pîrî Reis, gemi komutanı olarak yer almış ve savaş kaptanı olmuştur. Kendisinin de önemli katkı sağladığı savaşların sonucunda Venedikliler barış istemiş ve iki devlet arasında bir barış anlaşması yapılmıştır.

Pîrî Reis, denizcilik alanındaki eserleri ve katkılarıyla Osmanlı deniz tarihinde önemli bir yere sahiptir. Kitab-ı Bahriye, Hadikat’ül Bahriye, Bilad-ül Aminat ve Eşkalname gibi eserleriyle tanınmıştır. 

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...