onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
8 kez görüntülendi
Sosyal Bilgiler kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 3 22 57

Türk-İslam medeniyeti, Orta Çağ döneminde birçok alanda önemli bilimsel ve kültürel gelişmelere tanıklık etmiştir. Bu dönemde yetişen Türk-İslam bilginleri, matematik, astronomi, tıp, fizik, kimya, coğrafya, felsefe gibi alanlarda önemli katkılar yapmışlardır. İşte bazı örnekler:

  1. Evliya Çelebi: 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden ve sayılı 17. yüzyıl nesir yazarlarından biridir. Seyahatnâme adlı 10 ciltlik eserinde, elli yılı aşkın süreyle Avrupa, Batı Asya ve Mısır topraklarında yaptığı seyahatlerin izlenimlerini toplamıştır.

  2. Kâtip Çelebi (Hacı Halife): Tarih, coğrafya, bibliyografya ve biyografya alanlarında çalışmalar yürütmüş Türk-Osmanlı âlimidir. En tanınan eseri, İslam dünyasının en kıymetli eserlerini içeren 15.000 kitabı ve 10.000 yazarı alfabetik dizin sistemine göre tanıtan “Keşf ez-zunûn 'an esâmî el-kutub ve-l-fünûn” adlı eseridir. Ayrıca “Cihannüma” adlı ünlü coğrafya ansiklopedisi ile de bilinir.

  3. El-Kindî (Alkindus): Felsefe, tıp, matematik, astronomi, psikoloji, fizik, kimya ve müzik gibi pek çok bilim dalında eserler kaleme alan ilk İslam filozoflarından biridir. Platon, Aristoteles ve Plotinus’un görüşlerinin sentezini yapmıştır.

  4. Hârizmî (Ebû Ca’fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî): Matematik, gökbilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmalar gerçekleştiren Fars bilim insanıdır. Cebir alanındaki çalışmaları, cebirin temelini inşa etmiştir. Aynı zamanda Hindistan’da basamaklı sayı sisteminin kullanıldığını ortaya koymuştur.

Bu bilginler, Türk-İslam medeniyetinin zengin bilimsel mirasını oluşturan önemli figürlerdir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...