onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
8 kez görüntülendi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kategorisinde tarafından 5 39 152

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 31 113

Osmanlı döneminde kahvehaneler, sosyal ve siyasal değişimlerin yaşandığı, toplumun nabzının tutulduğu yerler olarak önemli bir rol oynamıştır. 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı toplumunda yer edinen kahvehaneler, Tanzimat ve Meşrutiyet dönemlerinde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Batılılaşma sürecinde aktif mekânlar olarak var olmuşlardır. Kahvehaneler, eleştiri, kültürel dönüşüm ve değişim süreçlerinin önemli araçlarından biri olarak etkin bir role sahip olmuştur.

Modern kahvehaneler ise, kahvenin hazırlanışı, pişirimi, içimi ve yan ürünlerine yönelik olarak kahvehane kavramını farklı bir boyuta taşımıştır. 3. nesil kahve ortamları olarak tanımlanan modern kahvehaneler, sadece sosyal merkezler olmanın ötesinde, sanat ve entellektüel bazlı merkezler olarak da gelişmiştir. Günümüzdeki kahvehaneler, kahve kültürünün yanı sıra, sohbetleri koyulaştıran, tartışmalar yaratan edebiyatçılar, şairler, plastik sanatçılar gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerin merkezi haline gelmiştir.

Bu tarihsel süreçte, Osmanlı kahvehanelerinin toplumsal ve siyasal bir buluşma noktası olarak başlayan işlevi, modern kahvehanelerde daha çok kültürel ve sanatsal bir buluşma noktasına evrilmiştir. Her iki dönemde de kahvehaneler, toplumun sosyal yapısını ve değişimini yansıtan önemli mekânlar olarak kalmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...