onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
20 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Toplumsal değişme ve toplumsal gelişme, toplumların evrimi ve dönüşümüyle ilgili iki önemli kavramdır. İşte aralarındaki farklar:

  1. Toplumsal Değişme:

    • Tanım: Toplumsal değişme, bir toplumun zaman içinde geçirdiği herhangi bir değişimi ifade eder.
    • Örnekler: Teknolojik ilerlemeler, kültürel değişiklikler, ekonomik dönüşümler, demografik kaymalar ve sosyal yapıdaki evrim toplumsal değişmeye örnektir.
    • Değerlendirme: Değişmenin bu biçimlerinde, bir değer bildirimi ve iyiye veya kötüye doğru bir farklılaşma söz konusu değildir.
  2. Toplumsal Gelişme:

    • Tanım: Toplumsal gelişme, bu değişimin toplumun refahı, bilgi birikimi, teknolojik ilerleme ve yaşam kalitesi gibi alanlarda olumlu bir yönde gerçekleşmesini ifade eder.
    • Örnekler: Kişi başına düşen millî gelir, eğitim seviyesi, sağlık hizmetleri, insan hakları ve demokratik kültür gibi faktörler toplumsal gelişmenin göstergeleridir.
    • Değerlendirme: Toplumsal gelişme, daha çok olumlu bir farklılaşmayı ortaya koyar ve toplumun genel refahını artırır.

Bu nedenle, toplumsal değişme sadece bir değişimdir, ancak toplumsal gelişme bu değişimin olumlu sonuçlarını içerir. Hem ekonomik büyüme hem de demokratik nitelikteki sosyal ve siyasal değişmeler toplumsal gelişmenin unsurlarıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...