onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
23 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 8 36 152
Felsefi akımların temsilcilerini ve kısa açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz:
1.Rasyonalizm: Bilginin duyularla değil, akıl ile kavranabileceğini savunan felsefi disiplindir. Temsilcileri arasında Sokrates, Platon, Aristoteles, Farabi, Descartes ve Hegel bulunmaktadır.
2.Emprizim (Empirizm): Doğru bilginin ancak doğru yorumlanmış deneyimlerle elde edilebileceğini savunur. Temsilcileri arasında John Locke, George Berkeley ve David Hume bulunmaktadır.
3.Kristisizm (Kritisizm): Bilginin araştırılıp eleştirilmeden kabul edilemeyeceğini savunur. Temsilcileri arasında Bertrand Rusell, Karl R.Popper ve J.Krishnamurti bulunur.
4.Pozitivizm: Bilginin ve eylemlerin fayda sağlaması esasına dayanan felsefi akıma verilen isimdir. Temsilcileri arasında Saint Simon, Auguste Comte, John Stuart Mill, Hebert Spencer, Emile Durkhheim ve Emile Zola bulunmaktadır.
5.Analitik Felsefe: Felsefenin ana işlevinin analiz olması gerektiğini öne süren felsefe geleneğidir. Temsilcileri arasında Ludwig Wittgenstein, Moritz Schlick, Rudolph Carnap ve Hans Reichenbach bulunur.
6.Entüisyonizm: Bilginin sezgi yoluyla elde edileceğini savunan bir felsefi akımdır. Temsilcileri arasında İmam Gazali, Fruthjof Schuon ve Henri Bergson bulunur.
7.Pragmatizm: Bilginin ve eylemlerin pratik sonuçlara odaklanan bir yaklaşımdır. Temsilcileri arasında William James ve John Dewey bulunur.
8.Fenomenoloji: Bilincin doğrudan ve anında deneyimlediği olayları inceler. Temsilcileri arasında Edmund Husserl, Martin Heidegger ve Alfred Schütz bulunur..

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...