onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
12 kez görüntülendi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kategorisinde tarafından 4 31 113

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 39 152

Enderun, Osmanlı İmparatorluğu’nda devlet adamı yetiştiren önemli bir eğitim kurumuydu. Bu özel okul, saray görevlilerini yetiştirmek amacıyla II. Murat döneminde temelleri atıldı ve II. Mehmet (Fatih) döneminde kurumlaştı. Enderun mektebinde verilen eğitimin amacı, devşirme yoluyla alınan Hristiyan çocukları, kabiliyetleri doğrultusunda devletin farklı kademelerinde görev alabilecek yetkinliklere sahip bilgili birer devlet adamı olarak yetiştirmekti. Bu okuldan mezun olanlar, vezir-i azamlar, vezirler, ordu ve donanma komutanları, eyalet valileri ve devletin maliyesini yöneten pozisyonlarda görev aldılar. Enderun, Osmanlı Devleti’nin yükselmesinde ve Türk-İslam medeniyetinin oluşmasında büyük rol oynadı.

Enderun’dan yetişen bazı devlet adamları arasında Sokullu Mehmet Paşa, Pargalı İbrahim Paşa, Lütfi Paşa, Damad Rüstem Paşa, Köprülü Mehmet Paşa, Nevşehirli Damad İbrahim Paşa, Silahdar Damad Ali Paşa, Silahdar Süleyman Paşa, Çorlulu Damat Ali Paşa, Damat Hasan Paşa ve Kavanoz Ahmed Paşa gibi isimler bulunmaktadır. Enderun, Osmanlı eğitim tarihinde büyük önem taşımış ve devletin yönetim kadrolarına yetenekli liderler kazandırmıştır. Bu okul, Osmanlı İmparatorluğu’nun başarılarına katkıda bulunmuş ve devletin istikrarını sağlamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...