onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
11 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 27 252 824

İpek ve Baharat Yolları üzerinde yer alan Orta Doğu, Hindistan ve Çin gibi bölgeler jeopolitik yönden önem kazanmıştır. Bu bölgeler, ticaret yollarının kavşak noktaları olmaları ve değerli ticari malların geçiş güzergahlarında yer almaları nedeniyle stratejik bir konuma sahiptirler.

Özellikle İpek Yolu, Çin’den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa’ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü bir ticaret yoludur. Bu yol, sadece tüccarların değil, aynı zamanda doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olmuştur. İpek Yolu güzergahı üzerinde yer alan ülke ve kentler ise jeopolitik açıdan çok önemli görülmüş ve bu merkezlerin ele geçirilmesi veya kontrolünün sağlanması için devletler birbirleri ile büyük mücadeleler vermiştir.

Ayrıca, Anadolu Yarımadası’nın İpek Yolu ve Baharat Yolu’nun geçtiği önemli ticaret yollarının üzerinde olması, bu bölgenin jeopolitik önemini arttırmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...