onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
5 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 27 252 824

Canlı çeşitliliğindeki değişmeler genellikle çevresel koşullar, doğal seleksiyon, adaptasyon ve mutasyonlar gibi faktörlerle tetiklenir. Bu değişimler, türlerin evriminde ve çeşitliliğinde önemli bir rol oynar.

Anadolu’da nesli tükenen hayvanlar hakkında konuşacak olursak:

  1. Asya Fili: Türkiye’de neslinin 19. yüzyılda tükendiği düşünülmektedir. Asya filleri genellikle koyu gri ile kahverengi renktedir.
  1. Hazar Kaplanı: Hazar kaplanı veya Turan kaplanı, kedigiller familyasından soyu 1970’li yıllarda tükenen kaplan alt türüdür. En batıda Türkiye olmak üzere Hazar denizi etrafında, Kafkasya’da İran, Türkmenistan, Afganistan’ın kuzey kesimlerinde yaşardı.
  1. Anadolu Leoparı: Anadolu parsı, Orta Doğu ve Batı Asya’da yaygın olan İran parsının Anadolu’da yaşayan bir ırkıdır. Uzun süre ayrı bir pars alt türü olarak kabul edilmiş ve Panthera pardus tulliana adı verilmiş, ancak modern genetik araştırmaların bu türün diğer batı ve orta Asya pars türlerinden genetik olarak çok az farklılık gösterdiğini kanıtlaması üzerine İran parsı alt türlerine eklenmesi görüşü hakim olmuştur. Türkiye’de nesli tükendiği düşünülmüştür ancak Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan araştırma makalesinde Şırnak Cudi dağında kurulan fotokapanlarla 2018 ve 2019 yıllarında çekilmiş, aynı bireye ait olduğu düşünülen 3 farklı fotoğrafı yayımlanmıştır.

Bu hayvanların neslinin tükenmesi, doğal yaşam alanlarının yok edilmesi, orman yangınları, avlanma ve kaçak avlanma gibi nedenlerle gerçekleşmiştir. Bu durum, doğal dengenin bozulmasına, biyolojik çeşitliliğin kaybedilmesine ve ekosistemin zarar görmesine neden olmuştur. Bu konuları sınıfta arkadaşlarınızla tartışırken, bu hayvanların neslinin neden tükendiğini ve bu durumun ekosistem üzerindeki etkilerini ele alabilirsiniz.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...