onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
12 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde
tarafından düzenlendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 6 45 148

Materyalizm ile ilgili düşünceleri olan bu dört filozofun kısaca özetlerini vermek isterim:

  • Demokritos, varlığın temelinde bölünemez atomların olduğunu ve bunların boşlukta hareket ettiklerini savunan bir Sokrates öncesi filozoftur. Duyuların öznel olduğunu, gerçek bilginin zor olduğunu ve mutluluğun akılcı bir yaşam sürmekle elde edilebileceğini düşünmüştür.
  • Thomas Hobbes, insan doğasının bencil ve çatışmacı olduğunu, insanların doğal durumda savaş halinde yaşadıklarını ve bunun ancak güçlü bir devlet otoritesiyle önüne geçilebileceğini ileri süren bir İngiliz filozoftur. Materyalizmi mekanik bir şekilde yorumlamış, her şeyin maddi olduğunu ve hareketin de maddenin özelliği olduğunu iddia etmiştir.
  • Karl Marx, tarihin sınıf mücadeleleriyle ilerlediğini, toplumsal değişimin ekonomik koşullarla belirlendiğini ve kapitalizmin işçi sınıfının devrimiyle yıkılacağını öngören bir Alman filozof ve sosyalist devrimcidir. Materyalizmi diyalektik ve tarihsel bir yöntemle ele almış, insanın özünün emek olduğunu ve emeğin sömürülmesinin insanı yabancılaştırdığını savunmuştur.
  • Lamettrie, insanın bir makine olduğunu, ruhun var olmadığını ve bilincin beyin fonksiyonlarıyla açıklanabileceğini ileri süren bir Fransız filozoftur. Materyalizmi radikal bir şekilde savunmuş, ahlakın ve dinin insanın doğasına aykırı olduğunu ve insanın mutluluğunun duyuların tatmin edilmesiyle sağlanabileceğini öne sürmüştür.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...