onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
18 kez görüntülendi
Peygamberimizin Hayatı kategorisinde
Bedir Savaşı’nda esirlere nasıl muamele edileceği konusunda Resulullah (s.a.v.) sahabilere danıştı. Bazı sahabiler savaş esirlerinin öldürülmesi gerektiğini söylerken bazıları bir bedel karşılığında esirlerin salıverilmesini teklif etmişlerdi. Peygamberimiz (s.a.v.) ikinci görüşü kabul etti. Maddi güçlüğü olanlar ise ya bedelsiz olarak bırakılmışlar ya da belli sayıda Medineliye okuma yazma öğretme karşılığında salıverilmişlerdi. (Vâkıdî, Meğâzî, C 1, s. 107-112.) Yukardaki metni okuyarak İslam’ın savaş hukukuna getirdiği yenilikler hakkındaki düşüncelerinizi açıklayınız.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 2 5 7

Bedir Savaşı’nda esirlerin muamelesi, İslam’ın savaş hukukuna getirdiği yeniliklerin ve insan haklarına verdiği önemin güzel bir örneğidir. İslam, savaşın kaçınılmaz bir gerçeklik olduğu dönemlerde bile, savaş esirlerine merhametli ve adil davranılmasını teşvik etmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.)'in sahabilerle istişare ederek ve onların görüşlerini dikkate alarak aldığı bu karar, İslam’ın şura yani danışma ilkesinin uygulanışını gösterir.

Esirlerin öldürülmesi yerine fidye karşılığında serbest bırakılması veya okuma yazma öğretme gibi topluma katkıda bulunacak eylemler karşılığında serbest bırakılması, İslam’ın savaş esirlerine insanca ve yapıcı bir yaklaşım benimsediğini ortaya koyar. Bu, sadece o dönem için değil, aynı zamanda günümüz savaş hukuku için de ileri görüşlülük olarak kabul edilebilir. İslam’ın savaş hukukundaki bu tür uygulamaları, savaşın acımasızlığını azaltma ve insan onurunu koruma çabalarını yansıtır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...