onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
28 kez görüntülendi
Peygamberimizin Hayatı kategorisinde tarafından 2 5 7
Hz. Ömer, Kudüs’ün fethi sırasında halife sıfatıyla şehri teslim almak üzere Şam’a geldiğinde komutanı Ebu Ubeyde’nin (r.a.) evine misafir oldu. Onun evinde üzerine yattığı bir keçe, bir yemek kabı, bir su kırbası ve kılıcından başka bir şey göremedi. Bunun üzerine Hz. Ömer, ona malının ve mülkünün nerede olduğunu sordu. Ebu Ubeyde (r.a.), kendisine bu kadarının yettiğini söyledi ve halifeye yiyecek olarak biraz ekmek ve tuz ikram etti. (İbnü’l-Esir, Üsdü’l-ğabe, C 3, s. 129.) Yukarıdaki metinden hareketle Ebu Ubeyde’nin (r.a.) kişiliği hakkında neler söylenebilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Yukarıdaki metinden Ebu Ubeyde (r.a.)'nin kişiliği hakkında şu çıkarımlar yapılabilir:

  • Mütevazı Yaşam: Ebu Ubeyde’nin (r.a.) evinde sadece temel ihtiyaçları karşılayacak kadar eşya bulunması, onun mütevazı bir yaşam sürdüğünü gösterir.
  • Dünya Malına Önem Vermeme: Hz. Ömer’in mal ve mülk sorusuna verdiği cevap, Ebu Ubeyde’nin (r.a.) dünya malına önem vermediğini ve asıl zenginliğin manevi olduğuna inandığını ortaya koyar.
  • Kanaatkârlık: Ebu Ubeyde (r.a.), halifeye sunduğu basit yiyeceklerle, az ile yetinmeyi ve kanaatkar olmayı benimsediğini gösterir.
  • Misafirperverlik: Halifeye yiyecek ikram etmesi, Ebu Ubeyde’nin (r.a.) misafirperver bir kişiliğe sahip olduğunu gösterir.

Bu özellikler, Ebu Ubeyde (r.a.)'nin kişiliğinin alçakgönüllülük, maneviyata değer verme, kanaatkârlık ve cömertlik gibi erdemlerle bezenmiş olduğunu vurgular.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...