onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
40 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde tarafından 1 3 10

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 41 156

Bilimlerin konusu olan varlıklar, var olan her şeyi kapsar. Varlıklar, görünen ve görünmeyen olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Görünen varlıklar, duyu organlarımızla algılayabildiğimiz, nesnel olarak var olan varlıklardır. Örneğin, güneş, ay, yıldızlar, insanlar, hayvanlar, bitkiler, dağlar, denizler vb. görünen varlıklardır. Görünmeyen varlıklar ise, gözümüzle göremediğimiz, ancak Allah’ın veya peygamberlerin bildirmesiyle varlıklarına inandığımız varlıklardır. Melekler, cinler ve şeytanlar görünmeyen varlıklara örnektir.

Her bilim dalı, varlığın bir parçasını ele alır ve o alanda uzmanlaşır. Örneğin, biyoloji canlı organizmayı, fizik hareketi, astronomi yıldızları, kimya maddeyi konu edinir. Bu bilimlerin ele aldığı konular doğada bulunan, duyularla algılanabilen, reel varlıklardan oluşur. Ancak bazı bilimler de, doğada bulunmayan, duyularla algılanamayan, yalnızca düşüncede olan tasarımsal varlıklardan oluşur. Örneğin, matematik, mantık, felsefe gibi bilimler ideal varlıkları konu edinir.

Düşüncelerimi sözlü olarak ifade etmek gerekirse, varlıklar alemi çok geniş ve çeşitlidir. Bilimler, varlıkları anlamak ve açıklamak için farklı yöntemler kullanır. Ancak bilimlerin konusu olan varlıklar, varlığın bütününü oluşturmaz. Varlığın bütününü anlamak için, hem reel hem de ideal varlıkları dikkate almak gerekir. Ayrıca, varlığın sadece nasıl olduğunu değil, neden ve niçin olduğunu da sormak gerekir. Bu sorulara cevap aramak, felsefenin görevidir. Felsefe, varlığı bütün halinde görür ve bütün halinde incelemeye çalışır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...