onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
30 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde tarafından 4 31 113

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Kavram yanılgısı, bir kişinin bir kavramı anladığı şeklin, ortaklaşa kabul edilen bilimsel anlamından önemli derecede farklılık göstermesi durumudur. Günlük hayattan bir örnek vermek gerekirse, bazı insanlar “hava ısısı birden düştü” dediklerinde, aslında “hava sıcaklığı birden düştü” demek istiyor olabilirler. Çünkü ısı ile sıcaklık, aynı anlamı veren sözcükler değildir. Isı, bir cismin içindeki moleküllerin hareketinden kaynaklanan enerji miktarıdır. Sıcaklık ise ısı enerjisinin bir ölçüsüdür. Bu durumda, hava ısısı yerine hava sıcaklığı demek, kavram yanılgısını önleyecektir.

Başka bir örnek ise, bazı insanlar “bu davranışın hiç etik olmadı” dediklerinde, aslında “bu davranışın hiç ahlaki olmadı” demek istiyor olabilirler. Çünkü etik, felsefenin bir disiplinidir. Ahlak ise insanların doğru ve yanlış olarak kabul ettikleri davranış kurallarıdır. Bu durumda, etik yerine ahlak demek, kavram yanılgısını ortadan kaldıracaktır.

Kavram yanılgıları, doğruya ulaşmayı engelleyen bir etkendir. Kavram yanılgılarının giderilmesi için, kişinin zihnindeki kavram yanılgıları ile yüzleşmesi ve bilimsel gerçeklere uygun kavramları öğrenmesi gerekir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...