onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
3 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 32 117

Felsefenin toplumsal hayata katkılarına tarihten örnekler şöyle sıralanabilir:

  1. Bilimsel bilginin ortaya çıkması: Felsefe, sorgulayan insanların zamanla bilimsel araştırmayı geliştirmesine yardımcı olmuştur. İlk Çağdaki bilim adamlarının tamamı filozoflardır.
  2. Mantık yürütme ilkesinin geliştirilmesi: Mantık yürütme ilkesinin geliştirilmesiyle pozitif bilimler gelişmiştir.
  3. Tıp ve sosyal hayatın gelişmesi: Mantık yürütme ilkesinin geliştirilmesiyle pozitif bilimler ve tıp gelişmiş, hastalıklar tedavi olmuş ve sosyal hayat gelişmiştir.
  4. Doğa bilimlerinin gelişmesi: İnsanların tabiatı anlama dürtüsü felsefe ve merakla ortaya çıkmış. Bu tartışmalar doğa bilimlerini geliştirmiştir.
  5. Aydınlanma dönemi: Filozofların aykırı düşünceleri sayesinde Avrupa’da aydınlanma dönemi yaşanmış ve bugün kullandığımız teknolojilerin tamamının temeli atılmıştır.
  6. Demokrasi ve bireysel haklar: Filozofların varlığı ve ideal düzeni sorgulaması sonucu demokrasi, fikir özgürlüğü, bireysel haklar gibi kavramlar ortaya çıkmıştır.
  7. Modern dünyanın kurulması: Günümüzdeki ekonomik ve sosyal düzenin kurucuları birer filozoftur. Örneğin John Locke, Adam Smith, Jean-Jacques Rousseau, Montesquieu, Thomas Hobbes, Thomas Aquinas, İbn-i Haldun gibi filozoflar yaşadığımız modern dünyanın kurulmasına büyük katkılar sağlamışlardır.
  8. Hümanizm akımının gelişmesi: Felsefe sayesinde bilim ve sanatın dışında hümanizm akımı da gelişmiştir.
  9. Özgürlük kavramının gelişmesi: Bugün toplumsal yaşamın en kıymetli değerlerinden olan özgürlük kavramı felsefeyle ortaya çıkmış ve kıymet kazanmıştır.
  10. Düşünce tarihinin oluşması: Felsefe sayesinde düşünce tarihi oluşmuş ve her düşünür daha önceki düşünürlerin ortaya koyduklarını geliştirme şansı bulmuştur.

Bu örnekler, felsefenin bilim ve sanata olan büyük katkısını ve bu katkıyla birlikte toplumsal hayatın nasıl geliştiğini göstermektedir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...