onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
16 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Felsefi metinlerde kullanılan akıl yürütme biçimleri, mantık ve felsefe alanlarında yeni bilgiler elde etmek için kullanılan yöntemlerdir. En yaygın akıl yürütme biçimleri şunlardır:

  • Tümdengelim: Genel bir önermeden özel bir sonuç çıkarmaktır. Örneğin, "Bütün insanlar ölümlüdür. Ali insandır. Öyleyse Ali ölümlüdür."
  • Tümevarım: Özel bir önermeden genel bir sonuç çıkarmaktır. Örneğin, "Ali, Ekrem, Metin insandır. Ali, Ekrem, Metin düşünür. Bütün insanlar düşünür."
  • Analoji: Özellikleri birbirine benzeyen iki şeyden birini, diğeri hakkında bilgi edinmek için kullanmaktır. Örneğin, "Seri katillerin %90’ı üç yıl içerisinde yakalanır. William R. Cowney, bir seri katildir. William R. Cowney’in üç yıl içerisinde yakalanma ihtimali %90’dır."
  • Heptengitmeli: Bir önermenin doğruluğunu veya yanlışlığını kesin olarak belirleyemeyen, ancak olasılık derecesi veren akıl yürütme biçimidir. Örneğin, "Bugün hava çok bulutlu. Yağmur yağma olasılığı yüksek."

Bu akıl yürütme biçimleri, felsefi metinlerde, çeşitli görüşleri, argümanları ve iddiaları desteklemek, eleştirmek veya sorgulamak için kullanılır. Felsefede akıl yürütme, düşünceyi sistematik, tutarlı ve geçerli bir şekilde ilerletmenin bir yoludur

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...