onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
5 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 37 113

Din ve felsefe arasında ilişki kurmak mümkündür. Din ve felsefe, insanın varlık, değer, anlam, ahlak gibi temel sorunlarla ilgilenen iki faaliyettir. Her ikisi de evreni ve insanı anlama ve açıklama çabası içindedirler. Ancak din ve felsefe arasında kaynakları ve yöntemleri bakımından farklılıklar da vardır. Din, vahiy yoluyla Tanrı elçileri vasıtasıyla iletilen bilgilere dayanırken, felsefe akıl ve akıl yürütme yoluyla doğrulara ulaşmaya çalışır. Din kaynağı bakımından ilahi, felsefe ise insan ürünüdür. Din değişmeye kapalı, felsefe ise eleştiriye açık ve sürekli gelişen bir bilgi türüdür.

Din ve felsefe arasındaki bu farklılıklara rağmen, birbirleriyle karşılıklı ilişki içinde oldukları da söylenebilir. Felsefe, dini ve ahlaki bilgilerin, inançların eleştirisi olarak ortaya çıkmıştır. Felsefe, dinin ilke ve kavramlarını anlamaya ve sorgulamaya çalışmıştır. Din felsefesi adı verilen bir alt dal, felsefenin din üzerine rasyonel, tutarlı ve kapsamlı olarak düşünmesidir. Din felsefesi, dinlere karşı çıkış veya onlardan yana olma tavrı içermez. Aynı zamanda, pek çok alim ve özellikle Müslüman düşünürler, dini anlatmak, karşılarındaki insanları dini konusunda ikna etmek ve Tanrı’ya iman etmesini sağlamak için felsefeden faydalanmışlardır.

Bu şekilde, din ve felsefe arasında hem benzerlikler hem de farklılıklar bulunduğunu söyleyebiliriz. Din ve felsefe, insanın hayatını anlamlandırmaya çalışan iki önemli faaliyettir. Bu faaliyetler arasında kurulan ilişki, hem dinin hem de felsefenin gelişimine katkı sağlamıştır

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...