onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
8 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 5 20 89

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 41 156

Mescitlerin fonksiyonları genellikle üç ana kategoriye ayrılır:

  1. Mabed Olarak: Mescitler, esas itibariyle içinde ibadet edilmek üzere inşa edilmiştir. Bu nedenle kutsallık kazanmışlar ve “Allah’ın evi” adını almışlardır. İslam dini, toplu ibadeti teşvik eder. Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınandan 25-27 derece daha üstün tutulmuştur.

  2. Yönetim Merkezi Olarak: Hz. Peygamber’in nübüvvet görevi yanında, devlet başkanlığı, hâkimlik, komutanlık gibi görevleri de vardı. Bu görevler, İslam devlet başkanının görevleridir. Medine’deki Mescid-i Nebevi, Hz. Peygamber’in bu görevlerine uygun olarak devletin idare merkezi özelliği taşımaktaydı.

  3. İlim ve Kültür Merkezi Olarak: Hiçbir din İslam kadar ilme önem vermemiştir. Hz. Peygamber, Mescid-i Nebevi’deki “Suffe” ile, üniversitelerin ilk temelini atmıştır. Zamanla mescitler, herkesin okuması için eserlerin bir nüshasını buralara bırakan müellifler sayesinde, bir kütüphane hizmeti de vermişlerdir.

Bu fonksiyonlar, mescitlerin sadece ibadet yerleri olmadığını, aynı zamanda sosyal, kültürel ve yönetimsel işlevlere de sahip olduklarını göstermektedir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...