onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
26 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 5 20 89

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 41 156

“Emr-i bi’l-ma’ruf nehy-i ani’l-münker” bir dinî, ahlâkî ve hukukî terimdir. Anlamı, “iyiliği emredip kötülükten vazgeçirmeye çalışma”dır. Bu terim Kur’an ve hadislerde sıkça geçer. İslam’da müminlerin birbirlerine karşı sorumluluğunu ve toplumsal ıslahı ifade eder. Ma’ruf, akıl ve şeriatın iyi olarak nitelendirdiği şeylerdir. Münker ise aklın ve şeriatın yadırgadığı, haram ve günah olan şeylerdir.

Bu görevi yerine getirmek için müminlerin hem dışa hem de içe karşı mücadele etmesi gerekir. Dışa karşı zulme ve küfre karşı cihad eder, hidayete davet eder. İçe karşı ise, mümin kardeşlerini doğru yola çağırır, kötülüklerden sakındırır. Bunu yaparken de hikmet, güzellik ve yumuşaklıkla davranır. Bu görevi yapmazsa, hem kendisi hem de toplum zarar görür. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Sizden hayra çağıran, marufu emreden, münkerden vazgeçirmeye çalışan bir ümmet bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Al-i İmran, 3/104)

“Siz insanlar için çıkarılmış en hayırlı bir ümmetsiniz. Marufu emreder, kötülükten vazgeçirmeye çalışırsınız; çünkü Allah’a inanıyorsunuz…” (Al-i İmran, 3/110)


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...