onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
10 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 5 20 89

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 41 156

Kul hakkı, bir kişinin diğer bir kişi üzerinde olan hakkıdır. Bu haklar genellikle insanların canları, bedenleri, ırz ve namusları, mânevî şahsiyetleri, makam ve mevkileri, dinî inanç ve yaşayışları gibi konulardaki kişilik haklarıyla mallarına ve aile fertlerine ilişkin haklarından oluşmaktadır.

Kul hakkı, bir kişinin başka bir kişinin hakkını ihlal ettiği durumlarda söz konusu olur. Örneğin, bir kişi başka bir kişinin malını çalarsa veya hırsızlık yaparsa, bu durum kul hakkının ihlal edildiği anlamına gelir. Kul hakkı, Allah’ın katında büyük bir vebal olarak kabul edilir.

Kul hakkına giren davranışlar arasında istenmeyen bir şey yapma, kişiler ile alay etme, küçük düşürme, başkalarının yanında kişiyi aşağılama, rencide etme ve imkânı bulunduğu halde vakti gelmiş olan bir borcu ödememe gibi durumlar bulunmaktadır.

Kul hakkı, sadece hakkı mağlup eden ve hak yiyen kişiler arasında helalleşme ile giderilebilir. Yani, bir kişi başka bir kişinin hakkını ihlal ettiyse, bu durum ancak hak sahibi kişinin affetmesi ile düzeltilebilir. Kul hakkı konusunda Hz. Peygamber (s.a.v), hak sahibi olan kişilerden helallik alınmasını öğütlemiştir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...