onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
22 kez görüntülendi
Genel kategorisinde tarafından 5 20 89

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 41 156

Kul hakkı, İslam’ın üzerinde hassasiyetle durduğu temel kavramlardan biridir. İslam, bütün canlılara ait hakları ayrıntılı bir şekilde tespit ve tarif edip sınırlarını belirledikten sonra her bir hak sahibine hakkının verilmesini emretmiş; hak ihlali anlamına gelecek her türlü davranışı da yasaklamıştır.

Kul hakkı, başkalarının hakkına girmek, hakkı olanı almak anlamına gelir. Dedikodu, gıybet, iftira, yalan, kandırma, kasıtlı ya da kasıtsız zarar verme durumları kul hakkına neden olabilir.

Kul hakkının önemi, Allah’ın kul hakkını affetmeyi kullarının tasarrufuna bırakmış olmasından kaynaklanır. Yani, kul hakkı ihlali durumunda, haksızlığın gecikmeden giderilmesi, hak sahibi ile helalleşilmesi ve bu günahtan tövbe istiğfar edilmesi gerekir.

Bu nedenle, kul hakkına riayet etmek, İslam’ı anlama ve özümseme göstergelerinden olup dünya ve ahiret saadetine ulaştıran temel vesilelerden birisidir. Kul hakkı ihlali durumunda, haksızlığın gecikmeden giderilmesi, hak sahibi ile helalleşilmesi ve bu günahtan tövbe istiğfar edilmesi gerekir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...