onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
63 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Antarktika kıtası, dünyanın güney kutbunu içeren ve Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan kıtadır. Afrika ve Okyanusya’nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıtadır. Antarktika kıtası, 60. güney enleminin güneyini tamamen içerir.

Antarktika kıtasının keşfi, 200 yıllık bir arayıştan sonra 1840 yılında gerçekleşmiştir. Amerikalı deniz subayı Charles Wilkes, denizlerden oluşan Kuzey Kutbu’nun tersine, Güney Kutbu’nun olduğu yerde gerçekten büyük bir kıta bulunduğunu kanıtlamıştır. Antarktika kıtasının yüz ölçümü 14 milyon kilometre karedir.

Antarktika’nın İklim Özellikleri Nelerdir?

Antarktika, dünyanın en soğuk kıtasıdır. En düşük sıcaklığı -90, en yüksek sıcaklığı ise -12 derece olarak ölçülmüştür. Antarktika dünyanın en kurak kıtasıdır. Bazı bölgeleri 2 milyon yıldır yağmur yüzü görmemiştir.

Antarktika’da Hangi Ülkeler Bulunur?

Bu kıtanın sahip olduğu iklim koşulları nedeniyle üzerinde yerleşim bölgesi kurulmamıştır. Antarktika’da ülke yoktur. Bu yönüyle dünyada ülkesi olmayan tek kıtadır.

Kıtada bazı ülkelerin araştırma istasyonları bulunmaktadır. Bu istasyonlarda çalışan kişilerin sayısı mevsimlere göre 1000-5000 olarak değişmektedir.

Antarktika’da Hangi Canlılar Yaşar

Bu kıtada iklim şartları nedeniyle hiçbir bitki türü bulunmaz.

Kıtanın kıyılarında ve açık denizlerinde Penguenler, martılar, kuşlar, foklar, kalamarlar ve balinalar yaşar. Kıtada 35 penguen türü, 200 balık türü, 12 balina, onlarca farklı kuş türü yaşamaktadır.

Sanılanın aksine penguenler sadece Antarktika’da yaşarlar, Kuzey Kutbu’nda penguen yoktur. Yine sanılanın aksine kutup ayıları Antarktika’da yaşamazlar. Antarktika’da kutup ayısı yoktur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...