onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
19 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 27 252 824

Osmanlı devlet anlayışına göre toplumun temel dayanakları aşağıdaki gibidir:

  1. Orta Asya Türk geleneği ve Türk-İslam devletlerinin etkileri: Osmanlı devlet anlayışının temelinde, Orta Asya Türk geleneği ile Türk-İslam devletlerinin etkileri görülür.
  2. İslam hukuk kuralları: Devletin yönetilmesinde İslam hukuk kurallarının etkileri büyüktür.
  3. Padişah: Padişahlar, bulundukları görevi, kendilerine tanrı tarafından verilmiş bir emanet olarak görürlerdi. Padişahların başlıca görevleri; ülke sınırlarını genişletmek ve geliştirmek, halkın refah ve mutluluğunu ve ülkede adaleti sağlamaktı.
  4. Merkeziyetçi yönetim anlayışı: Merkeziyetçi yönetim anlayışını benimseyen Osmanlı Devletinde toplum askeri (Yönetenler) ve reaya (yönetilenler) olarak ikiye ayrılır.
  5. Adalet, hoşgörü ve himaye: Osmanlı yönetim sisteminde temel anlayış adalet, hoşgörü ve himayedir. Çok uluslu toplumlarda halkın huzur içinde yaşaması için devletin adil bir sistemle yönetilmesi gerekliydi.
  6. Devletin devamlılığı: Osmanlılarda devletin devamlılığı esastı. Bu nedenle devlete Devlet-i Aliye, Devlet-i Muazzama gibi adlar verilmiş ve devletin sonsuza kadar yaşayacağına (Devlet-i ebed-müddet) inanılmıştır.

Bu dayanaklar, Osmanlı Devleti’nin yaklaşık altı yüz yıllık ömrü boyunca toplumun huzur ve refahını sağlamak için kullanılmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...