onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
9 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 4 37 113

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 41 157

Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında, toplumun aydınlatılmasına önem veren ünlü düşünürler arasında şunlar sayılabilir:

  • Mevlana Celaleddin Rumi: 13. yüzyılda yaşamış, tasavvuf ve edebiyat alanında eserler vermiş, Mevlevilik tarikatının kurucusu olan büyük mutasavvıf ve şairdir. Mesnevi, Divan-ı Kebir, Fihi Ma Fih, Mektubat ve Mecalis-i Seba gibi eserleriyle insanlığa evrensel mesajlar vermiştir.
  • Yunus Emre: 13. ve 14. yüzyıllarda yaşamış, Anadolu Türkçesi ile şiirler yazmış, tasavvufi düşüncelerini halka yaymış, Türk edebiyatının öncülerinden olan büyük ozan ve mutasavvıftır. Divan, Risaletü’n-Nushiyye ve Yunus Emre Tezkiresi gibi eserleriyle Türk kültürüne ve diline katkıda bulunmuştur.
  • Hacı Bektaş-ı Veli: 13. yüzyılda yaşamış, Alevi-Bektaşi inancının önde gelen temsilcilerinden olan büyük mutasavvıf ve filozoftur. Makalat, Makalat-ı Gaybiye, Kelimât-ı Kuşân, Nefesler ve Nasihatler gibi eserleriyle insanlık sevgisi, hoşgörü ve barışçıl bir toplum düzeni için çağrıda bulunmuştur.
  • Ahmed Yesevi: 11. ve 12. yüzyıllarda yaşamış, Türk-İslam tasavvufunun kurucusu ve Türkistan’ın manevi babası olarak kabul edilen büyük mutasavvıf ve şairdir. Divan-ı Hikmet, Kitab-ül İskender, Kitab-ül Arifin, Kitab-ül Esrar ve Kitab-ül Fütüvvet gibi eserleriyle Türk dünyasında derin bir etki bırakmıştır.

Bu düşünürler, Osmanlı Devleti’nin kuruluş yıllarında, toplumun aydınlatılmasına, eğitimine, ahlakına ve kültürüne katkı sağlamış, insanlık tarihinin değerli mirasları olmuşlardır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...