onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
7 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 4 37 113

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 41 156

Osmanlı İmparatorluğu’nda bilimin gelişmesini etkileyen unsurlar şunlardır:

  1. Medreseler: Osmanlı’da bilim, Nakli Bilimler (Fıkıh, Kelam, Tefsir, Hadis) ve Akli Bilimler (Astronomi, Matematik, Mantık, Tıp, Coğrafya vb.) olmak üzere iki kısma ayrılmıştır. Osmanlı Devleti, bu iki bilim dalını da medreselerde okutarak, her iki dalda büyük bilim adamları yetiştirmiştir.

  2. Bilim Adamlarının Korunması: Yükselme döneminde Fatih’in bilim adamlarını koruması, her dinden bilim adamlarına değer vermesi, kendisinin bilim ile yakından ilgilenmesi, Sahnıseman Medreseleri’ni kurması İstanbul’u bir kültür merkezi olma konumuna çıkarmış ve bilimsel çalışmaların önünü açmıştır.

  3. Bilimsel Çalışmalar: 16. yüzyılda bilim öğretimi ve bilimsel eserlerin yazılışı dikkate değer biçimde artmıştır.

  4. Teknik Eğitim: Dünyanın özellikle mühendislik eğitimini hedefleyen ilk enstitülerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi 1773 yılında kuruldu.

  5. Bilim İnsanları: Osmanlı İmparatorluğu, büyük bilim adamları yetiştirdi. Bu bilim adamları arasında Ali Kuşçu, Kadızade-i Rumi, Sabuncuoğlu Şerafettin ve Ebussuud Efendi gibi isimler bulunmaktadır.

  6. Bilimsel İnovasyonlar: Osmanlı İmparatorluğu, teknolojik ve bilimsel yenilikler konusunda da önemli adımlar attı. Örneğin, Tahtelbahir, 1719 yılında Osmanlı Devleti tarafından yapılan dünyanın ilk denizaltısıdır.

Bu faktörler, Osmanlı İmparatorluğu’nda bilimin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...