onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
11 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 4 37 113

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 41 156

Klasik dönem Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme dönemine paralel olarak gelişen ve altın çağı olarak kabul edilen bir dönemdir. İşte bu dönemin bazı belirgin özellikleri:

  1. Yerleşim Birimleri: Anıtsal boyuttaki mimari eserler çoğaldıkça kentlerin yapısı ve görünümü de değişmiş, farklı yerleşim birimleri artık farklı birer Osmanlı şehri haline gelmiştir.
  2. Plan ve Mekân Anlayışı: Osmanlı mimarları, kendi birikimlerini de aşarak yeni bir üslup ortaya koymuşlardır. Dini mimaride harim mekanını yatay olarak genişletmekten çok, düşey doğrultuda bir bütün olarak ele alma çabası hakimdir.
  3. Kubbe Mimarisi: Klasik dönemde camilerde ayak ve kemerler üzerine oturan kubbe, orta mekânda geometrik tasarımda yapının merkezini oluşturur. Örtüde en çok kubbe olduğundan, Osmanlı mimarisi kubbe mimarisi ile özdeşleşmiştir.
  4. Malzeme ve Teknik: Osmanlı ülkesinde taş, mermer, tuğla, ahşap gibi her türlü mimari malzeme bol miktarda bulunmasına rağmen mimarlar çoğunlukla taşı tercih etmişlerdir.
  5. Mimar Sinan: Osmanlı mimarisi gelişiminin son noktasına Mimar Sinan ile ulaşmıştır.

Bu dönemde özel mülkiyet kavramı olmadığından, sivil mimari örnekleri bulunmamaktadır. Bu dönemdeki eserler kamu ve dini eserleri kapsamaktadır. Klasik dönemin ağırlıklı eserleri İstanbul’da bulunmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...