onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
8 kez görüntülendi
Tarih kategorisinde tarafından 4 37 113

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 5 41 157

Piri Reis ve Seydi Ali Reis, Osmanlı Devleti’nde denizcilik ve coğrafya alanlarında önemli çalışmalara imza atmışlardır.

Piri Reis (1465/70, Gelibolu – 1554, Kahire), Osmanlı Türk’ü denizci ve kartograf. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey’dir. Amerika’yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır. Ayrıca Hadikat’ül Bahriye, Bilad-ül Aminat ve Eşkalname gibi eserleride bulunmaktadır. Piri Reis, 1520’de Yavuz Sultan Selim’in ölümü ile oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı tahtına geçmesiyle birlikte başlayan ve büyük fetihlere imza atan Osmanlı Devleti’nde çalışmalarını sürdürerek, bu dönemde Rodos’un fethini gerçekleştiren büyük donanmada da görev aldı.

Seydi Ali Reis (1498, Galata, İstanbul – 1562, İstanbul), Osmanlı Türk’ü amiral. Coğrafya, matematik, astronomi bilgini. Aynı zamanda bir divan şairi olan Seydi Ali Reis, şiirlerinde Türkçe ile beraber Çağatayca da kullanmıştır. Seydi Ali Reis, ilk kez 1522’de Kanuni Sultan Süleyman’ın yönetimindeki Rodos Seferi’ne katıldı ve Akdeniz coğrafyasını çok iyi öğrendi. 1538’deki Preveze Deniz Muharebesi’nde Osmanlı donanmasının sol kanadına kumanda ederek büyük yararlıklar gösterdi ve bu savaştan sonra büyük ün kazandı. Seydi Ali Reis, 1554’te Maskat açıklarında Hint yolunu Türk gemilerine kapatmak isteyen kalabalık ve güçlü Portekiz donanmasını dağıtmıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...