onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
70 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Gazi Yaşargil, Türk bilim insanı ve tıp hekimi, beyin ve sinir cerrahisi alanında uzmandır. Mikroskop kullanımının (mikrocerrahinin) beyin cerrahisi pratiğinde hayata geçirilmesinde ve yaygınlaştırmasındaki katkılarıyla tanınır. 1999 yılında Amerikan Nörolojik Cerrahlar Kongresi’nde Neurosurgery Dergisi tarafından “1950-2000 Yüzyılın Beyin Cerrahı” unvanı verilmiştir.

Gazi Yaşargil, 6 Temmuz 1925’te Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğdu. Babası kaymakam, annesi ev hanımıydı. Ailesiyle birlikte Ankara’ya taşındı ve burada ilkokul, ortaokul ve lise eğitimini tamamladı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi, ancak daha sonra Almanya ve İsviçre’deki üniversitelerde tıp eğitimine devam etti. 1949 yılında Basel Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Gazi Yaşargil, beyin cerrahisi alanında uzmanlaşmak için Zürih Üniversitesi’nde Prof. Dr. Hugo Krayenbühl’ün yanında çalışmaya başladı. Beyin damarları, anjiyografi, stereotaktik cerrahi, epilepsi ve beyin tümörleri gibi konularda araştırmalar yaptı. 1965-1967 yılları arasında ABD’deki Vermont Üniversitesi’nde mikrovasküler cerrahi üzerine çalıştı. Burada geliştirdiği mikrocerrahi tekniği ile beyin cerrahisinde devrim yarattı.

Gazi Yaşargil, 1967 yılında Zürih’e döndü ve burada profesör oldu. 1973 yılında ise Arkansas Üniversitesi’ne davet edildi ve burada Nöroşirürji Bölüm Başkanlığı görevini üstlendi. Burada da çalışmalarına devam eden Gazi Yaşargil, birçok ödül, madalya ve fahri doktora unvanları aldı. Ayrıca pek çok uluslararası kuruluşun üyesi veya başkanı oldu.

Gazi Yaşargil, halen Arkansas Üniversitesi’nde emeritus profesör olarak görev yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...