onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
7 kez görüntülendi
Felsefe kategorisinde tarafından 3 6 11

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 32 117
Panteizm ve Deizm: İki Farklı Tanrı Anlayışı

Panteizm Nedir?

Panteizm, geniş bir çerçeve içinde ele alındığında, Tanrı’nın dünya ile olan olumlu ve organik ilişkisi bakımından deizmi aşan ve Tanrı’nın dünyaya aşkın değil de, içkin olduğunu öne süren bir Tanrı anlayışıdır. Panteizm, Tanrı ile evreni bir/aynı ve özdeş kabul eden görüştür. Panteizme göre Tanrı’nın evrenden ayrı ve bağımsız bir varlığı yoktur. Tanrı doğada, nesnelerde, insan dünyasında vardır. Her şey Tanrı’dır.

Deizm Nedir?

Deizm, 17. ve 18. yüzyılda ortaya çıkmış tüm dinleri reddeden, Tanrı’yı sadece bir ilk neden olarak kabul eden bir inanç felsefesi şeklidir. Deistler genelde doğaüstü olayları (kehanet veyahutta mucizeler), yaradanın dinlerle olan bağını, kutsal metinleri ve ortaya çıkmış tüm dinleri reddederler. Bunun yerine; deistler doğru dini inanışların insan mantığında ve doğal Dünya’nın kanunlarında görmeyi tercih ederler.

Panteizm ve Deizm Arasındaki Farklar

Panteizm ve Deizm arasındaki temel fark, Tanrı’nın evrenle olan ilişkisinde yatar. Panteizmde, Tanrı evrenin kendisidir ve her şey Tanrı’dır. Yani, evrende var olan her şey (atom, hareket, insan, doğa, fizik kanunları, yıldızlar vb.) aslında bir bütün olarak Tanrı’yı oluşturur. Bu bakımdan, evrende meydana gelen her olay, her hareket aslında doğrudan Tanrı’nın hareketidir.

Öte yandan, Deizmde, Tanrı evreni yaratmıştır ancak yaratılan düzenle direkt olarak bir iletişime geçmediğini savunur. Deizm, hiçbir dinin doğru olmadığını, dinlerin insanların yaptığını düşünür.

Bu sunum, Panteizm ve Deizm hakkında genel bir bakış sağlar. Her iki inanç sistemi de Tanrı’nın varlığını kabul eder, ancak Tanrı’nın evrenle olan ilişkisini farklı şekillerde yorumlarlar. Bu farklı yorumlar, bu iki inanç sisteminin birbirinden nasıl ayrıldığını belirler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...