onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
13 kez görüntülendi
Türk Dili ve Edebiyatı kategorisinde tarafından 12 54 211

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Türklerde çocuklara isim verme geleneği oldukça köklü ve zengindir. İsim koyma, genellikle eski Türklerde bir törenle yapılırdı. Bir aile büyüğü bebek doğduktan sonra bebeği kucağına alır, sol kulağına kamet okur, sonra sağ kulağına ise ezan okur. Üç kere çocuğun sağ ve sol kulaklarına ismini tekrar eder. İsmiyle çocuğun alın yazısı arasında önemli bir bağ olduğuna inanan Türklerde isim verme geleneği İslamiyet’ten öncede son derece önemliydi.

Günümüzde Türkiye ve diğer Türk topluluklarında, hem geleneksel Türk isimleri hem de İslam etkisiyle Arapça ve Farsça isimler yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de isim verme eğilimindeki değişimler 10’ar yıllık periyodlarda gözlemlenmiş; isim tercihlerinin Türk siyasi tarihindeki gelişmelerle paralellik gösterdiği tespit edilmiştir. Örneğin, 2000’li yıllarda geleneksel isimler arasında popülerliği artan diğer kız ismi Zehra’dır. 1980’li yıllarda kız çocuklarına dinî vurgusu olan isimler (Esra ve Merve) verilmeye başlandığı görülmektedir. 1990’lı yıllarda Merve, Büşra, Kübra, Esra, Rabia, Hilal gibi dinî vurgusu olan isimler en popüler 20 isim arasında yer almıştır. 2000’li yıllarda bu isimlere ilave olarak, İrem, Beyza, Melike, Aleyna isimlerinin de eklenmesiyle popüler kız çocuk isimleri arasında dinî vurgusu olan isimlerin ağırlığı artmıştır.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...