onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
10 kez görüntülendi
Peygamberimizin Hayatı kategorisinde
VEDA HUTBESİ’NDEN
“Ey insanlar! Sözümü iyi dinleyiniz. Çünkü bu seneden sonra bu mekânda bir daha sizinle karşılaşamam.
Ey insanlar! Bu günleriniz, bu aylarınız, bu beldeniz nasıl mukaddes ise kanlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız da öylece mukaddestir (haramdır, dokunulmazdır).
Cahiliye Dönemi’ne ait bütün faizler kaldırılmıştır. Ana malınız ise sizindir. Ne hakkınızın fazlasını alırsınız ne de hakkınız alınır. Kaldırdığım ilk faiz, amcam Abbas b. Abdülmuttalip’in faizidir.
Hiçbir kimsenin malı, gönül hoşluğuyla vermedikçe başkasına helal değildir.
Cahiliye Dönemi’ne ait bütün kan davaları kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası da Iyas b. Rebia b. Haris b. Abdülmuttalip’in kan davasıdır.
Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir. Bütün Müslümanlar kardeştirler. Müslüman olan kişiye, kardeşinin malı da kanı da helal olmaz.
Sakın benden sonra eski sapıklıklarınıza dönüp de birbirinizin boynunu vurmayın.”
(İbn-i Hişam, es-Sîretü’n-Nebeviyye, C 4, s. 343-344; Vâkıdî, Kitabü’l-Meğâzî, C 3, s. 361-363; İbn-i Kesir, es-Sîretü’n-Nebeviyye, s. 680-681.)
Yukarıda bazı bölümleri verilen Veda Hutbesi’nde, insanların dokunulmazlıklarıyla ilgili hangi hususlara vurgu yapılmaktadır? Arkadaşlarınızla belirleyiniz. Bu hutbeden ilkeler çıkarınız. Çıkardığınız ilkelerin insanlık için önemini arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Veda Hutbesinde insanların dokunulmazlıklarıyla ilgili vurgulanan hususlar şunlardır:

  1. Kanlar, mallar, ırz ve namuslar dokunulmazdır: Bu, herkesin yaşam hakkına, mülkiyet hakkına ve kişisel onuruna saygı gösterilmesi gerektiğini belirtir.

  2. Cahiliye Dönemi’ne ait bütün faizler ve kan davaları kaldırılmıştır: Bu, adaletin sağlanması ve toplumda barışın korunması için geçmişteki haksızlıkların ve çatışmaların sona erdirilmesi gerektiğini ifade eder.

  3. Hiçbir kimsenin malı, gönül hoşluğuyla vermedikçe başkasına helal değildir: Bu, herkesin mülkiyet hakkına saygı gösterilmesi ve hiç kimsenin malının zorla alınmaması gerektiğini belirtir.

  4. Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir. Bütün Müslümanlar kardeştirler. Müslüman olan kişiye, kardeşinin malı da kanı da helal olmaz: Bu, toplumda karşılıklı saygı ve dayanışmanın önemini vurgular.

Bu ilkeler, insanlık için önemlidir çünkü adalet, eşitlik, saygı ve dayanışma gibi temel değerlere dayanır. Bu değerler, toplumların barış, huzur ve refah içinde yaşamasını sağlar. Bu ilkeler, aynı zamanda, insan hakları ve demokrasi gibi modern kavramların temelini oluşturur. Bu nedenle, bu ilkelerin anlaşılması ve uygulanması, toplumların gelişmesi ve ilerlemesi için hayati öneme sahiptir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...