onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
14 kez görüntülendi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde tarafından 9 105 443

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

“Tebyin”, Arapça kökenli bir kelime olup, bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak ve gizli manaları görünür kılmak anlamına gelir. Bu, tüm peygamberlerin görevlerinden biridir.

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) tebyin görevi, kendisine gönderilmiş olan Kur’an-ı Kerim’i yaşamak, insanlara bildirmek ve açıklamaktır. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de hayatın bütün alanlarına dair emir ve yasakları bildirmiştir. Hz. Muhammed (s.a.v.) de bu emir ve yasakları insanlara açıklamıştır.

Örneğin, Mekkelilerin “ne kadar zekat vereceğiz” sorularına karşı “De ki, sana ne kadar infak edeceklerini soruyorlar, de ki ihtiyaçtan fazlasını” ayeti nazil olmuştur. Hz. Muhammed, “ihtiyaçtan fazlasını” ifadesini tam olarak anlamayan bazı Mekkelilere, ayeti tüm ayrıntılarıyla açıklamıştır.

Bu görev, aynı zamanda dinin temelini oluşturur. Hz. Muhammed, peygamberliğini ilan ettikten sonra, nazil olan tüm vahiyleri tekrar tekrar açıklamıştır. Bazı ayetlerin hem batıni hem de zahiri anlamı olduğu için, bu ayetleri tekrar tekrar okumuş ve detaylı bir şekilde anlatmıştır. Bu şekilde Hz. Muhammed, tebyin görevini başarıyla yerine getirmiş ve İslamiyet’in çok kısa bir süre içerisinde tüm dünyaya yayılmasını sağlamıştır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...