onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
6 kez görüntülendi
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Peygamberimiz (s.a.v.)'in “Sizin en hayırlınız ahlakı en güzel olanınızdır.” (Buhari, Menakıb, 23.) hadisi, İslam’ın ahlaki değerlere verdiği önemi vurgular. Bu öğreti, toplumun en değerli bireyini belirlerken ahlaki değer ve karakteri yüksek olanları öne çıkardığını gösterir.

Ahlakı güzel olan bir kişi asla kötülük yapmaz ve bu yüzden insanlara zarar vermez. Bu nedenle, en hayırlı kişi, en güzel ahlaka sahip olan kişidir. Ahlaki kurallara ne kadar uyarsa, kişinin imanı o kadar kuvvetli olur. İmanı ve teslimiyeti mükemmel olan kişinin ahlakı da mükemmel olur.

Güzel ahlak, güler yüz, iyi ve güzel şeyleri yaygınlaştırmak ve başkalarına rahatsızlık vermekten kaçınmaktır. İslam, bireysel ve toplumsal olarak ahlaki ve hukuki ölçüler ve değerler ortaya koymuştur. Ahlaki değerler bireysel ve toplumsal olarak uygulanmalıdır. Güzel ahlak, milli ve manevi değerlerin dini değerler ışığında yaşanmasıdır.

Bu hadis, ahlaki değerlere sahip olmanın ve başkalarına karşı saygılı ve adil olmanın önemini vurgular. İyi ahlaka sahip olan bir kişi, toplumda saygı görür ve örnek alınır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...