onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
7 kez görüntülendi
Fizik kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bu durumun nedeni, suyun cisimlere uyguladığı "kaldırma kuvveti"dir. Sıvıların içinde bulunan cisimlere aşağıdan yukarıya doğru (yerçekimi kuvvetine zıt yönde) bir kuvvet uygular. Bu kuvvet, cismin suya kendi ağırlığı kadar suyun hacmi kadar batmasına neden olur.

Örneğin, bir pet şişe veya cam şişe suya atıldığında, şişenin suya batan kısmı suyun hacmi kadar suyu iterek yer açar. Bu durumda, su bu boşluğu doldurmak için şişeye bir kuvvet uygular. Bu kuvvet, şişenin ağırlığına eşit olduğunda, şişe suyun üzerinde yüzer. Eğer şişenin ağırlığı bu kaldırma kuvvetinden daha büyükse, şişe suya batar.

Bu nedenle, suyun içindeki cisimler karada olduğundan daha hafif hissedilir. Yani, suyun içindeki bir cisim, karada olduğundan daha kolay hareket ettirilebilir. Bu özellik, deniz ve göllerden atık toplamayı kolaylaştırır. Ancak, bu cisimler karaya çıkarıldığında, suyun kaldırma kuvveti ortadan kalkar ve cisimlerin gerçek ağırlığı hissedilir. Bu da onları taşımayı zorlaştırır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...