onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
15 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde tarafından 4 35 113

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Yeryüzünde bitki örtüsünün dağılışını etkileyen faktörlerin başında iklim şartları gelmektedir. İklim ve bitki örtüsü arasındaki ilişki, yeryüzü şekilleri, toprak ve canlı faktörleri de içerir. İklim elemanlarından sıcaklık, yağış, nem, ışık ve rüzgâr, bir bölgenin bitki örtüsünün şekillenmesi üzerinde büyük rol oynar.

Her bitki türünün dayanabileceği sıcaklık sınırları vardır ve bu sınırlar genellikle 40° ila -40° arasında değişir. Sıcaklık bu sınırın altına düştüğünde veya üstüne çıktığında bitki ölür. İklimleri aynı olan alanların bitki örtüleri de aynıdır. Örneğin, İtalya, Türkiye, ABD, Şili, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Avustralya’da zeytin ve keçiboynuzu ağaçlarına rastlanması, bu alanlarda Akdeniz ikliminin görüldüğüne kanıttır.

Yükseklere çıkıldıkça sıcaklık ve nem oranı azalır, bitki örtüsü seyrekleşir. Belirli bir yükseklikten sonra bitki örtüsü cılızlaşır ve doğal olarak ortadan kalkar. İklim ve bitki örtüsü ilişkisi açısından bir yamaca düşen yağış miktarı aynı ise yükseldikçe bitki örtüsündeki değişme sıcaklığın azalmasıyla alakalıdır.

Sonuç olarak, iklim özellikleri ve bitki örtüsünün dağılışı arasında doğrudan bir ilişki vardır. İklim, bitki türlerinin ve bitki topluluklarının karakterini ve yayılma alanlarını belirler.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...