onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
7 kez görüntülendi
Biyoloji kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 4 37 113

Aleller, genetik biliminde kullanılan bir terimdir ve bir genin farklı varyantlarını ifade eder. İşte alellerin bazı temel özellikleri:

  1. Tanım: Aleller, bir karakteri belirleyen genlerin farklı formlarına verilen isimdir. Özellikle bir kromozomun bir lokusunda bulunan iki ya da daha çok seçenekli gen çeşidini anlatmak için kullanılır.

  2. Konum: Aleller, homolog kromozomlar üzerinde aynı pozisyonda bulunan bir genin farklı varyantlarıdır. Bir karakterin farklı alelleri, aynı lokusta bulunurlar.

  3. Çeşitlilik: Bir genin belirli bir özelliği kontrol eden ikiden fazla allelik varyasyonu varsa buna çoklu allelizm denir. Tek bir gen aynı kromozomal bölgede çok sayıda alel barındırabilir.

  4. Etki: Aleller, aynı genin farklı ifadelerini temsil eder ve ortak bir özelliği etkiler. Mutant veya varyant aleller, çeşitli derecelerde etkiye sahip olabilir.

  5. Baskınlık: Aleller arasında baskınlık ilişkisi olabilir. Yani bir alel, bir fenotipte diğerine üstün olarak ifade edilebilir.

  6. Heterozigot ve Homozigot: Bir genin farklı alellerine sahip olan yavrulara heterozigot, aynı alelleri taşıyanlara ise o gen için homozigot denir.

  7. Genetik Çeşitlilik: Popülasyon düzeyine baktığımızda çok sayıda alelin bir arada var olduğunu ve genetik çeşitliliği desteklediğini görüyoruz.

  8. Örnekler: İnsan saç rengi karakteri için bir alel, kahverengi saç rengini belirlerken, diğer bir alel, sarı saç rengini belirler. Bezelyenin yuvarlak ya da kırışık taneli olmasında en etkili olan gen, yuvarlaklık aleli ve kırışıklık aleli ile ortaya çıkar.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...