onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
8 kez görüntülendi
Genel kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
tarafından 3 5 11

Toprakta fosfor fazlalığı, bitkilerin büyümesi, çiçeklenmesi, meyve vermesi ve kalitesi için önemli bir besin elementi olan fosforun toprakta aşırı miktarda bulunması durumudur. Fosfor fazlalığı bitkilerde çeşitli belirtiler gösterir, örneğin yapraklarda koyu yeşil, mavi yeşil, kırmızı veya mor renk değişiklikleri, çiçek oluşumunda azalma, danelerin küçük ve boş olması, kök gelişiminin zayıf olması gibi.

Toprakta fosfor fazlalığını gidermenin ve verimi azaltmanın yolu, bitkilerin fosfor ihtiyacını fosforlu gübreler yoluyla karşılamamaktır. Fosforlu gübreler bitkilerin olgunlaşmasını çabuklaştırır ancak aynı zamanda toprağın pH değerini de yükseltir. Bu da toprağın asitliğini artırarak fosforun daha kolay emilmesine ve bitkiler tarafından alınmasına neden olur. Ayrıca, topraktaki azot miktarını da artırarak toprak koşullarının normal besin seviyelerine dönmesini engeller.

Toprakta fosfor fazlalığının önlenmesi için ayrıca toprağın pH değerinin de uygun olması gerekir. Asitli topraklarda fosforun önemli bir kısmı toprak tarafından tutulur ve bitkiler tarafından alınamaz hale gelir. Bu durumda toprağın kireçlenmesi veya alkali gübrelerle düzeltilmesi gerekebilir.


Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...