onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
26 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

İçinde aşağıdaki atasözlerinden en az birinin geçtiği “doğruluk” konulu bir hikâye yazınız. Hikâyenizde hayalî unsurlara da yer veriniz.
Doğru söz yemin istemez.
Hak deyince akan sular durur.
Doğrunun yardımcısı Allah’tır.


1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Doğru Söz Yemin İstemez

Ali, küçük bir köyde yaşayan bir çocuktu. Ali’nin en büyük hayali, bir gün büyük bir şehre gidip ünlü bir yazar olmaktı. Ali, her gün okula giderken, yolda gördüğü her şeyi hayal gücüyle bir hikâyeye dönüştürürdü. Ali’nin hikâyeleri çok güzel ve ilginçti. Ama Ali, hikâyelerini kimseyle paylaşmazdı. Çünkü Ali, çok utangaç bir çocuktu. Ali, sadece kendisi için yazıyordu.

Bir gün, Ali’nin okulunda bir yarışma düzenlendi. Yarışmanın konusu, “Doğruluk” idi. Yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin, doğruluk konulu bir hikâye yazmaları gerekiyordu. Yarışmanın birincisi, büyük bir şehirdeki bir yazarlık okuluna burs kazanacaktı. Ali, bu fırsatı kaçırmak istemedi. Hemen evine koştu ve doğruluk konulu bir hikâye yazmaya başladı.

Ali’nin yazdığı hikâye, bir kralın ve bir çobanın hikâyesiydi. Kral, çok zengin ama çok yalancı bir adamdı. Kral, her gün sarayında yalanlar söyler, insanları kandırır, aldatır ve eğlenirdi. Kralın yalanlarından bıkan bir çoban, bir gün krala meydan okudu. Çoban, krala, “Senin yalanlarını ortaya çıkaracağım. Seninle bir oyun oynayalım. Ben sana bir soru soracağım. Sen de bana doğru cevap vereceksin. Eğer yalan söylersen, bütün mal varlığını bana vereceksin. Eğer doğru söylersen, ben sana bir koyun vereceğim.” dedi.

Kral, çobanın teklifini kabul etti. Çünkü kral, kendisinin çok akıllı olduğunu, çobanın ise çok aptal olduğunu düşünüyordu. Kral, çobanın sorusunu duymak için sabırsızlanıyordu. Çoban, krala şöyle bir soru sordu: “Şu anda benim elimde kaç tane koyun var?”

Kral, bu soruyu duyunca çok şaşırdı. Çünkü kral, çobanın elinde kaç tane koyun olduğunu bilmiyordu. Kral, çobanın elindeki koyun sayısını tahmin etmeye çalıştı. Ama kral, ne kadar tahmin etse de, doğru cevabı bulamadı. Kral, çobanın sorusuna doğru cevap veremediği için, yalan söylemek zorunda kaldı. Kral, çobanın elinde 100 koyun olduğunu söyledi.

Çoban, kralın cevabını duyunca çok sevindi. Çünkü çoban, kralın yalan söylediğini biliyordu. Çoban, krala, “Sen yalan söyledin. Benim elimde sadece bir tane koyun var. O da senin bana vereceğin koyun. Senin bütün mal varlığını bana vermen gerekiyor.” dedi.

Kral, çobanın sözlerini duyunca çok kızdı. Ama kral, çobanın haklı olduğunu anladı. Kral, çobanın sorusuna doğru cevap veremediği için, bütün mal varlığını çobana vermek zorunda kaldı. Kral, çok pişman oldu. Keşke yalan söylemeseydi. Keşke doğru söz yemin istemez dedi.

Ali, hikâyesini bitirdi. Hikâyesini bir zarfa koydu ve yarışmaya gönderdi. Ali, çok heyecanlıydı. Acaba yarışmayı kazanabilecek miydi?

Bir hafta sonra, Ali’nin okuluna bir mektup geldi. Mektupta, yarışmanın sonucu yazıyordu. Ali, mektubu açtı ve okudu. Ali, çok sevindi. Çünkü Ali, yarışmanın birincisi olmuştu. Ali’nin yazdığı hikâye, jüri tarafından çok beğenilmişti. Ali, büyük bir şehirdeki bir yazarlık okuluna burs kazanmıştı. Ali, hayaline kavuşmuştu.

Ali, çok mutluydu. Ali, doğruluk konulu bir hikâye yazarak, hayatını değiştirmişti. Ali, doğrunun yardımcısı Allah’tır dedi.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...