onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
20 kez görüntülendi
Türkçe kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Benim seçtiğim ozan, Türk halk müziğinin en büyük ustalarından biri olan Neşet Ertaş’tır. İşte onun hakkındaki yazım:

Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde doğmuş, 2012 yılında İzmir’de vefat etmiştir. Babası Muharrem Ertaş, dedesi Dede Salih Ertaş ve kardeşi Erdal Ertaş gibi ünlü bir halk ozanı ve saz sanatçısıdır. Neşet Ertaş, küçük yaşta babasından saz çalmayı ve türkü söylemeyi öğrenmiştir. Babasıyla birlikte Anadolu’nun birçok yerinde konserler vermiş, halkın sevgisini kazanmıştır. 1960’lı yıllarda İstanbul’a gelerek plaklar yapmış, radyo ve televizyon programlarına katılmıştır. 1970’li yıllarda Almanya’ya giderek orada yaşayan Türk işçilerine moral vermiştir. 1980’li yıllarda Türkiye’ye dönerek sanat hayatına devam etmiştir. 1990’lı yıllarda ise sağlık sorunları nedeniyle sahneye daha az çıkmıştır. 2012 yılında İzmir’de hayata gözlerini yummuştur.

Neşet Ertaş, Türk halk müziğinin en önemli temsilcilerinden biridir. Kendine has sesi, yorumu, sazı ve şiiriyle halkın gönlünde taht kurmuştur. Türküleri, Anadolu’nun kültürünü, tarihini, coğrafyasını, inancını, sevgisini, acısını, özlemini, isyanını, umudunu yansıtmaktadır. Türküleri, hem geleneksel hem de yenilikçi bir anlayışla bestelenmiş, hem kendi hem de başka ozanların şiirlerini kullanmıştır. Türküleri, hem kendi yöresinin hem de başka yörelerin ezgilerini harmanlamış, hem klasik hem de modern bir tarzda icra etmiştir. Türküleri, hem halkın hem de sanatçıların beğenisini kazanmış, hem Türkiye’de hem de dünyada tanınmıştır.

Neşet Ertaş, benim için bir ozandan çok bir öğretmen, bir yol gösteren, bir dosttur. Onun türkülerini dinlediğimde, kendimi Anadolu’nun bağrında hissederim. Onun türkülerini dinlediğimde, hayatın anlamını, güzelliğini, zorluğunu, çeşitliliğini, renkliliğini fark ederim. Onun türkülerini dinlediğimde, sevmeyi, sevinmeyi, üzülmeyi, özlemeyi, sabretmeyi, direnmeyi, umut etmeyi öğrenirim. Onun türkülerini dinlediğimde, Türk halkının ruhunu, kültürünü, değerlerini, gururunu, onurunu, inancını, ahlakını, erdemini görürüm. Onun türkülerini dinlediğimde, kendimi daha iyi, daha mutlu, daha güçlü, daha özgür, daha insan hissederim.

Neşet Ertaş, Türk halk müziğinin bir efsanesi, bir ustası, bir babası, bir abisi, bir kardeşidir. Onun türküleri, Türk halkının ortak mirası, ortak sesi, ortak duygusudur. Onun türküleri, Türk halkının kalbinde yaşamaya devam edecektir. Onun türküleri, Türk halkının unutulmaz bir armağanı, unutulmaz bir hatırasıdır. Onun türküleri, Türk halkının dünü, bugünü, yarınıdır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...