onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
8 kez görüntülendi
Türk Dili ve Edebiyatı kategorisinde

1980’lerde azımsanmayacak sayıda şairin Türk şiirini tarihsel bir bütünlük içerisinde gördüğü, gelenekle kurulan ilişkide böylesi bir bütünlükten yana olduğu bilinir. İlgili bölümlerde denildiği üzere 1980’lerde imgeci, anlatımcı, folklorik, metafizik… hangi anlayışa bağlı olursa olsun genç şairlerin büyük çoğunluğu geleneğe eğilmiş ve Türk şiirinin zengin birikiminden yararlanmanın yollarını aramıştır.
Bu yaklaşımda gelenek, Cemal Süreya ile Yahya Kemal’in, Edip Cansever’le Dıranas’ın, Ahmet Haşim ile Turgut Uyar’ın yan yana durduğu bir çeşit antoloji gibi algılanır, kabul edilir. Osman Hakan A., Vural Bahadır Bayrıl ve Sefa Kaplan bu eğilim içerisinde değerlendirilir. Örneğin 80 sonrası şairlerden olan Vural Bahadır Bayrıl, eski olduğu hâlde eskimeyeni yeni şiir anlayışına uygulamanın yollarını arayan bir sanatçıdır.
Fethi Demir, 1980 Sonrası Türk Şiirinin Başlıca Tartışma Alanları
1980 sonrası şairleri hangi şiir anlayışını örnek almışlardır? Yukarıdaki metinden hareketle açıklayınız.


1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
1980 sonrası şairleri, Türk şiirinin önceki dönemlerinde oluşturulmuş ürünlerinden, birikimlerinden istifade eden bir şiir anlayışını örnek almışlardır. Bu şiir anlayışında gelenek, farklı akımların ve şairlerin bir arada bulunduğu bir bütünlük olarak görülmüştür. Özellikle İkinci Yeni şiirine özgü uzak çağrışımlar, imgeler ve biçimsel özellikler bu dönemde yeniden değer kazanmıştır. Ayrıca halk şiiri ve divan şiiri gibi geleneksel şiir kaynaklarından da yararlanılmıştır. Bu yaklaşımda, şiirin estetik ve poetik değeri ön planda tutulmuş, şiirin siyasi ve ideolojik bir araç olmaktan çıkarılmıştır. Bu dönemde imgeci, anlatımcı, folklorik, metafizik, toplumcu, yeni Garipçi, beatnik-marjinal gibi farklı şiir eğilimleri görülmüştür. Bu eğilimlerin temsilcileri arasında Sedat Umran, Haydar Ergülen, Enis Batur, Lale Müldür, Sunay Akın, Metin Celal, Ahmet Erhan, Yaşar Miraç, Osman Hakan A., Vural Bahadır Bayrıl, Sefa Kaplan gibi şairler sayılabilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...