onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
11 kez görüntülendi
Türk Dili ve Edebiyatı kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bu dizeler, Abdurrahim Karakoç’un “Suları Islatamadım” adlı şiirinden alınmıştır. Bu şiirde, şair, toplumun çarpık düzenini, adaletsizliğini, yozlaşmasını ve insanların duyarsızlığını eleştirmektedir. Şair, kendisini suya benzeten bir benzetme yaparak, suyun temizliğini, berraklığını, canlılığını ve bereketini vurgulamaktadır. Ancak suyun, insanların kirli elleriyle, pis düşünceleriyle, bencil çıkarlarıyla ve acımasız eylemleriyle kirletildiğini, bozulduğunu ve öldürüldüğünü söylemektedir. Şair, suyun ıslatma özelliğini, insanların duygularını, vicdanlarını, ahlaklarını ve değerlerini ıslatamadığını, yani etkileyemediğini, değiştiremediğini ve iyileştiremediğini ifade etmektedir.

Bu bağlamda, dizelerin anlamları şöyledir:

  • Bir gün silah çatamadım: Şair, isteyerek veya istemeyerek her an silahı belinde yaşasa da kimseye zarar vermediğini, yani şiddete başvurmadığını anlatmaktadır.
  • Bir gün rahat yatamadım: Şair, toplumun içinde bulunduğu baskı, zulüm, yoksulluk, cehalet ve korku ortamından dolayı huzur bulamadığını, yani rahat uyuyamadığını anlatmaktadır.
  • Alan yoktur satamadım: Şair, düşüncelerinin, fikirlerinin, eserlerinin ve emeğinin değer görmeyip reddedildiğini, yani ilgi ve alaka bulamadığını anlatmaktadır.
  • Biri bire katamadım: Şair, yalnızlığını, gurbetini, özlemini ve sevgisizliğini dile getirerek, hayat arkadaşı bulamadığını, yani evlenemediğini anlatmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...