onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
51 kez görüntülendi
Coğrafya kategorisinde

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Kara veya demir yolu yapım maliyeti, yeryüzü şekillerinin düzlüğü, eğimi, yükseltisi, sertliği ve suyla bölünmüşlüğü gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak, düz ve alçak arazilerde ulaşım altyapısı inşa etmek daha kolay ve ucuzdur; dağlık ve engebeli arazilerde ise daha zor ve pahalıdır.

Türkiye’de kara veya demir yolu yapım maliyetinin en az olduğu bölgeler, genellikle Ege ve Marmara bölgeleridir. Çünkü bu bölgeler, düzlüklerle kaplı olup, yeryüzü şekilleri ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, bu bölgelerde sanayi, ticaret ve turizm gibi ekonomik faaliyetler yoğun olduğu için, ulaşım altyapısına daha fazla yatırım yapılmaktadır.

Kara veya demir yolu yapım maliyetinin en fazla olduğu bölgeler ise, doğu ve güneydoğu bölgeleridir. Çünkü bu bölgeler, dağlık ve zorlu arazi koşullarına sahip olup, yeryüzü şekilleri ulaşımı engellemektedir. Ayrıca, bu bölgelerde nüfus yoğunluğu, ekonomik gelişmişlik ve ulaşım talebi daha düşük olduğu için, ulaşım altyapısına daha az yatırım yapılmaktadır.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...