onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
14 kez görüntülendi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kategorisinde tarafından 3 5 7

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Adalet mülkün temelidir sözü, hukukun ve adaletin toplumun düzeni ve refahı için ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bir atasözüdür. Bu söz, yürütme ve yargı arasındaki ilişkiyi de açıklamaktadır. Çünkü yürütme ve yargı, devletin iki temel gücüdür ve birbirleriyle uyumlu ve denge içinde çalışmalıdır.

Yürütme, devletin yönetimini ve yasaların uygulanmasını sağlayan güçtür. Yürütme, ülkenin günlük işlerini yürütür, kamu hizmetlerini sunar, dış ilişkileri yürütür, güvenlik ve savunma politikalarını belirler ve uygular. Yürütme, yasama tarafından çıkarılan yasalara ve anayasaya uygun olarak hareket etmek zorundadır. Yürütme, yasama tarafından denetlenir ve yargı tarafından yargılanabilir.

Yargı, devletin adaleti sağlayan gücüdür. Yargı, yasaların yorumlanmasını ve uygulanmasını sağlar, hukuki uyuşmazlıkları çözer, suçluları cezalandırır, hak ve özgürlükleri korur. Yargı, yasama ve yürütmenin yaptığı işlemlerin anayasaya ve yasalara uygun olup olmadığını denetler. Yargı, bağımsız ve tarafsız olmak zorundadır. Yargı, yasama ve yürütmenin etkisinden uzak durmalı ve halkın güvenini kazanmalıdır.

Yürütme ve yargı arasındaki ilişki, adaletin sağlanması için çok önemlidir. Yürütme ve yargı, birbirlerine saygılı, işbirlikçi ve dengeleyici olmalıdır. Yürütme, yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına saygı duymalı, yargı kararlarına uymalı ve yargıyı etkilemeye çalışmamalıdır. Yargı, yürütmenin yasalara ve anayasaya uygun olarak hareket etmesini sağlamalı, yürütmenin hukuka aykırı işlemlerini iptal etmeli ve yürütmenin sorumluluğunu tesis etmelidir.

Adalet mülkün temelidir sözü, yürütme ve yargı arasındaki ilişkinin nasıl olması gerektiğini de göstermektedir. Yürütme ve yargı, adaleti sağlamak için birlikte çalışmalı, birbirlerini dengelemeli ve denetlemeli, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı duymalıdır. Böylece, toplumun düzeni, refahı ve huzuru sağlanabilir.

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...