onlineodev.com`u daha etkin ve verimli kullabilmeniz için, yandex.com.tr, bing.com, yahoo.com gibi arama motorlarını kullanmanızı tavsiye etmektedir.
9 kez görüntülendi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kategorisinde tarafından 3 5 7

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Cumhuriyet’in ilk yıllarında güzel sanatların pek çok dalında çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmaların amacı, Türk kültür ve sanat hayatını geliştirmek, milli kimliği güçlendirmek, toplumsal değişime katkıda bulunmak ve uluslararası alanda saygın bir yere sahip olmaktır. Bu çalışmalar şöyle sıralanabilir:

  • Mimarlık: Cumhuriyet döneminde, modern mimari anlayışı benimsenmiş, yeni devletin simgesi olacak kamu binaları, anıtlar, köprüler, yollar, parklar, fabrikalar, konutlar gibi yapılar inşa edilmiştir. Bu yapıların tasarımında, hem milli hem de çağdaş unsurlar kullanılmıştır. Örneğin, Ankara’da Cumhuriyet’in ilk yıllarında yapılan TBMM Binası, Etnografya Müzesi, Anıtkabir, Ulus Meydanı, Güvenpark, Atatürk Orman Çiftliği, Opera Binası, İller Bankası Binası, Devlet Tiyatrosu Binası, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Ankara Palas Oteli, Ankara Garı, Sıhhıye Köprüsü, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Cumhuriyet Anıtı gibi yapılar, mimarlık alanındaki çalışmaların örnekleridir.
  • Resim: Cumhuriyet döneminde, resim sanatı büyük bir gelişme göstermiş, ressamların sayısı ve niteliği artmış, resim eğitimi yaygınlaşmış, resim sergileri açılmış, resim yarışmaları düzenlenmiş, resim dergileri çıkarılmıştır. Resim sanatında, hem geleneksel hem de modern akımlar etkili olmuştur. Örneğin, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Şevket Dağ, Namık İsmail, Feyhaman Duran, Avni Lifij, Nazmi Ziya, Sami Yetik, Refik Epikman, Naci Kalmukoğlu, Ali Çelebi, Zeki Kocamemi, Nurullah Berk, Cemal Tollu, Elif Naci, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Fikret Mualla, Zühtü Müridoğlu, Nejad Melih Devrim, Adnan Çoker, Burhan Doğançay, Eren Eyüboğlu, Neşet Günal, Ferruh Başağa, Orhan Peker, Turan Erol, Devrim Erbil, Adnan Turani, Nuri İyem, Neşe Erdok gibi ressamlar, Cumhuriyet döneminin önemli ressamları arasında sayılabilir.
  • Heykel: Cumhuriyet döneminde, heykel sanatı da önemli bir gelişme kaydetmiş, heykeltraşların sayısı ve niteliği artmış, heykel eğitimi verilmiş, heykel sergileri açılmış, heykel yarışmaları düzenlenmiş, heykel dergileri çıkarılmıştır. Heykel sanatında, hem geleneksel hem de modern anlayışlar görülmüştür. Örneğin, Kemalettin Aslan, Ratip Aşir Acudoğu, Zühtü Müridoğlu, Hadi Bara, Nusret Suman, İlhan Koman, Sabri Berkel, Şadi Çalık, Metin Hünerli, Tankut Öktem, Ali Teoman Germaner, Rahmi Aksungur, Kuzgun Acar, Mehmet Aksoy, Seyhun Topuz, Meriç Hızal, İlhan Koman, Yavuz Görey, Ali Hadi Bara, Mehmet Aksoy, Seyhun Topuz, Meriç Hızal, İlhan Koman, Yavuz Görey, Ali Hadi Bara gibi heykeltraşlar, Cumhuriyet döneminin önemli heykeltraşları arasında sayılabilir.
  • Müzik: Cumhuriyet döneminde, müzik sanatı da büyük bir ilerleme göstermiş, müzisyenlerin sayısı ve niteliği artmış, müzik eğitimi verilmiş, müzik kurumları kurulmuş, müzik festivalleri düzenlenmiş, müzik yayınları yapılmıştır. Müzik sanatında, hem geleneksel hem de modern eserler ortaya konmuştur. Örneğin, Zeki Üngör, Cemal Reşit Rey, Hasan Ferit Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmet Adnan Saygun, Necil Kazım Akses, Bülent Arel, İlhan Mimaroğlu, İlhan Usmanbaş, Cengiz Tanç, Kamran İnce, Fazıl Say, Ahmed Adnan Saygun, Necil Kazım Akses, Bülent Arel, İlhan Mimaroğlu, İlhan Usmanbaş, Cengiz Tanç, Kamran İnce, Fazıl Say gibi besteciler, Cumhuriyet döneminin önemli müzisyenleri arasında sayılabilir.
  • Tiyatro: Cumhuriyet döneminde, tiyatro sanatı da büyük bir gelişim göstermiş, tiyatrocuların sayısı ve niteliği artmış, tiyatro eğitimi verilmiş, tiyatro kurumları oluşturulmuş, tiyatro festivalleri yapılmış, tiyatro yayınları çıkarılmıştır. Tiyatro sanatında, hem geleneksel hem de modern oyunlar sahnelenmiştir. Örneğin, Muhsin Ertuğrul, Haldun Taner, Orhan Asena, Necati Cumalı, Güngör Dilmen, Adalet Ağaoğlu, Turgut Özakman, Haldun Dormen, Yıldız Kenter, Müşfik Kenter, Genco Erkal, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen, Levent Kırca, Oya Başar, Ayşen Gruda, Zihni Göktay, Rutkay Aziz, Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Şevket Çoruh, Erdal Beşikçioğlu, Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Kıvanç Tatlıtuğ, Tuba Büyüküstün gibi tiyatrocular, Cumhuriyet döneminin önemli tiyatrocuları arasında sayılabilir.
  • Opera ve Bale: Cumhuriyet döneminde, opera ve bale sanatı da önemli bir gelişme kaydetmiş, opera ve bale sanatçılarının sayısı ve niteliği artmış, opera ve bale eğitimi verilmiş, opera ve bale kurumları kurulmuş, opera ve bale festivalleri düzenlenmiş, opera ve bale yayınları yapılmıştır. Opera ve bale sanatında, hem geleneksel hem de modern eserler sahnelenmiştir. Örneğin, Adnan Saygun, Cemal Reşit Rey, Necil Kazım Akses, Ferit Tüzün, İlhan Usmanbaş, Nevit Kodallı, Cengiz Tanç, Kamran İnce, Fazıl Say gibi besteciler, Cumhuriyet döneminin önemli opera ve bale bestecileri arasında sayılabilir. Ayrıca, Leyla Gencer, Semiha Berksoy, Ayhan Baran, Aydın Gün, Güzin Gün, Ayşe Sağnak, Suna Korad, Güzin Gürel, Belkıs Aran, Aylin Ateş, Hakan Aysev, Murat Karahan, Erol Uras, Tan Sağtürk, Meriç Sümen, Uğur Seyrek,

Soru da bilgiden doğar, cevap da 

Hz. Mevlana

...